06.10.2024
1727805183-za

 

В Бейрут е поредната трагедия – Израел уби новия лидер на Хизбула с целенасочена ракетна атака срещу града. Според медиите ИД са хвърлили 73 тона експлозиви, за да убият само един човек.

Най-лошите предположения бяха потвърдени: Хашем Сафи ал-Дин, наследник на Хасан Насрала като ръководител на Хизбула, е убит при израелски въздушен удар над Бейрут. Според телевизионния канал Al-Arabiya ударът е извършен на 4 октомври по време на среща на високопоставени членове на организацията. Заради продължаващите атаки издирвателните операции на мястото на инцидента са невъзможни, а шансовете да бъдат намерени оцелели са нулеви.

Хашем Сафи ал-Дин, братовчед на Хасан Насрала и председател на изпълнителния съвет на Хизбула, стана ръководител на движението след смъртта на роднината си, който ръководи организацията повече от 30 години и беше убит на 27 септември също при израелски удар. По-рано се появи информация, че Израел е следял за местоположението на новия генерален секретар на Хизбула, но нямаше достоверна информация, че е с цел убийството му.

 

Разрушения и жертви са последствията от израелските атаки срещу ливанската столица. За две седмици са регистрирани 4600 въздушни удара, което е безпрецедентно ниво на интензивност. IDF нанася удар след удар, превръщайки сегашния в най-смъртоносния конфликт в Ливан. Броят на жертвите вече надвишава този от войната с Израел през 2006 г.

От началото на ескалацията повече от 2000 души са били убити и 1300 сгради са разрушени, според ливанското министерство на здравеопазването. Някои райони на Бейрут започнаха да приличат на Газа. В отговор Хизбула атакува израелските военни в северната част на страната, но това не е достатъчно да ги възпре.

Израел продължава да нанася въздушни удари в ивицата Газа и на Западния бряг, а също така извършва наземни атаки в палестинската автономия, за да удържи бойците на Хамас. На ливанско-израелската граница в Израел се съобщава за нападения в района на Ярун, Кафр Кила и Айтарун.

Ситуацията остава напрегната и в Сирия, където проиранските сили нанасят ракетни удари срещу американските военни бази.

Светослав Атаджанов