23.10.2024
phpir1evk_559x345

Габровската журналистка Надя Колева получила индиректна заплаха, че ще бъде унищожена от човек в списъка с предполагаемите купувачи на гласове в областта, разпространен от Ивайло Мирчев, съобщи тя пред OFFNews. 

Колева наскоро е създала своя сайт zagabrovo с помощта на сайта zaistinata. Пред OFFNews тя разказа, че редовно бива привиквана в полицията, за да дава „обяснения“ за свои материали, като случаите рязко зачестили през последния месец – след началото на предизборната кампания.

Кандидат-депутатът на ПП-ДБ Ивайло Мирчев публикува първите две порции списъци с прякори на купувачи на гласове, включително и на тези в Габрово, в края на септември. На 2 октомври той алармира, че журналистка в Габрово е била привикана от полицията заради това, че е препечетала неговия списък. Тогава в МВР-Габрово постъпила жалба срещу Надя Колева и Мирчев, но защо ли – била привикана само тя, разказа днес пред OFFNews журналистката.

По време на „разпита“ Колева посочила, че не познава въпросния човек, разпознал се в списъка с купувачи на гласове, и си отишла. В следващите дни тя получила индиректна заплаха през няколко души, че „ще бъде унищожена“: 

„Получих заплаха от човека от списъците през няколко човека, че щял да ме унищожи – не разбрах как точно. Проблемът е, че понеже не съм получила директно от него тази заплаха, нямаше как да коментирам това публично или как да се защитя. Единствено казах на колеги журналисти – ако нещо ми се случи – кой евентуално би могъл да седи зад това нещо.“

Когато очевидно тази заплаха не сработва – натискът продължава, и щом Надя Колева препечатва новия поименен списък на БГ Елфите с купувачи на вот, получава съобщение от Веселина Пиргозлиева – близка на човека, отправил заплахата към журналистката.

Този път „вината“ на Колева е, че е публикувала на сайта си линк към последния списък на БГ Елфите и скрийншот на имената на купувачите на вот в Габрово.

В съобщението Пиргозлиева твърди, че Колева е „накърнила“ името ѝ, както и на нейни близки. То завършва с думите: „Официалният ми отговор ще получите по официален ред. Вие лично, не пощенската Ви кутия“. 

Колева отбелязва, че като адвокат Пиргозлиева би трябвало да знае, че въпросната информация е препечатана и тя не е нейният първоизточник.

„От заплахата, че щели да ме унищожат, ме избива на смях, защото е много отчаяна. През последния месец ме викат 3 или 4 пъти в МВР да давам обяснения. А насреща не получавам никаква информация. (…) МВР в Габрово го използват като бухалка„, каза още пред OFFNews журналистката Надя Колева.

https://offnews.bg/