25.04.2024

Анастасия Гешева

Внимателното наблюдение на реакции, съобщения и изказвания официални и неофициални днес ми дават основание да кажа няколко неща.

Контранастъпление на украинската армия почти не съществува, освен в информационната война и световните медии, както и в туит каналите и телеграм каналите на световни проукраински известности. Казвам почти, защото каквито и военни събития да се случват в последните седем дни на границата между Харковска област и Донбас, да спазя обещанието си за географска точност, те са всичко друго, но не и контранастъпление.

Първо да кажа, че до деня на смъртта на кралицата, денят който стартира информационната атака, че руснаците бягат от позициите си и изоставят позициите си, постъпваше изключинетлно неприятна информация за десетки хиляди украински жертви в месомелачката там, насочени към укрепените руски позиции.

След този момент, на мен не ми е ясно как точно стана така, че тези две неща съвпаднаха по време, руснаците, които досега не се оплакваха от командването, рязко загубиха сила и отстъпиха. Това според официалните медии отново.
Работата е там, че нищо подобно не се е случило.

И аз ще ви представя две доказателства, че събитията на фронта в момента са точно такива каквито бяха и преди седмица, с тази разлика, че руснаците се разместиха в местоположението си по някакви причини, включително може би по причини на локално превъзходство на украински военни части. Временно.
Жертвите на украинците са колосални, сред руско езичното население също има жертви, което накара руснаците да ги евакуират. Положението е много тежко.

1. Много вяло върви кампанията за украинския успех в медиите. Бодрите репортажи са някак изкуствени, а Зеленски мълчи. Иначе не можеш да му затвориш устата, но днес мълчи.

2. Макрон се обади на Путин и една от двете важни теми е била въпросът за примирие. Ако Украйна е в успешно контранастъпление, няма как да има молби за примирие! Точно този факт ме убеди, че каквито и руски загуби, отстъпление или поражения да има, те не са сериозни и по никакъв начин не са променили нито съотношението на силите, нито хода на военните действия.

При тези изяснения, искам да хвърля светлина върху следните неща.

Много е вероятно руснаците да предизвикат, според мен вече са го предизвикали, поредното обкръжаване на врага си, което по мнението на единици трезвомислещи ще доведе до бързото падане на цялата област заедно с Харков.

Макрон се е обадил на Путин заради Запорожката АЕЦ, която днес беше изключена напълно. Тъй като тя е ключов въпрос сега, разглеждам следните моментни вероятности:

Русия, която контролира централата, ще я включи към руската енергопреносна мрежа и така Източна Украйна ще остане без ток. Знаем, че тази централа е била необходима на украинците, за да продават ток включително на ЕС. На което се дължаха всички опити тя да бъде превзета, или извадена от строя, но само и само да не бъде отклонена към руската енергопреносна мрежа.
Явно това ще се случи, щом Макрон е звънял по въпроса. В общи линии, казано на човешки език, явно е молил Путин да не прави така.
В момента големи части от Украйна са без ток.

Истерията с украинските успехи отново дойде през традиционните канали – Подоляк, Арестович и дузина хардлайнери русофоби в Украйна, но този път имаше мощна атака в самата Русия. Супер мощна! Информационна огнева завеса за поражение, протести в цялата страна и сваляне на Путин от власт.

У нас, отново ще кажа, умопомрачително блюдолизство на медии, водещи на предавания, обществени български американци и известни журналисти. Които буквално пратиха украинската освободителна армия през границите на Русия, а един много известен журналист помечта за ОСВОБОЖДЕНИЕ НА РУСИЯ ЧРЕЗ УКРАИНСКАТА АРМИЯ.

Да се чуди човек – Да полудее ли, да се напие ли, да се скрие ли?!?

Анастасия Гешева