18.04.2024

 

Днес ДАНС и Прокуратурата влязоха в ТЕЦ-овете и мините на олигарха Христо Ковачки. Влязоха, защото им разпореди Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши.

Иначе родната прокуратура от началото на януари 2020 г. проверява Ковачки и досега – 2023г., едно кръгло нищо, една голяяяяя-ма нула.

А сега сещате ли се защо ред родни прокурори преди седмица изненадващо си подадоха оставките от високплатената си работа при Кьовеши и заявиха, че работният климат там бил „непоносим”.

Три дни преди сензационната днешна акция, Христо Ковачки изчезва. Според медиите е в Дубай. Според информирани източници от тези среди – в Южноафриканската република. Според мен – в Москва. Така той повтори коронния номер при изчезването на олигарха Васил Божков – Черепа. Тогава, както посочих, от София излетяха два самолета – личният „Гълфстрийм” с посока Дубай и личната „Чесна” – в посока Москва.

Не съм изненадан, че Христо Ковачки е изчезнал овреме. Някои ще спрегнат в това „Мероприятие” за скриване от правосъдието жената до ИванГешев – адвокатката Детелина Ханчева. Навремето, през 2002 г. тя е била обект на жълтите и криминални хроники в качеството й на танцьорка и момиче на пилон в нощния бар „Рай” в Боровец, похитена от прочутия се в онези времена бандит Юрий Галев. Галев беше арестуван от Бойко Борисов – тогава главен секретар на МВР, после – набързо освободен. Следовател по онова дело срещу него е бил Иван Гешев, който тогава е работил в трета следствена служба. За първи финал Юрий Галев е оправдан, а за втори – през 2012 г. е застрелян със седем куршума.

Факт: преди да започне да споделя леглото и вечерята с главния прокурор, както гласи латинската сентенция, а и доскоро Детелина Ханчева е била юрисконсулт на Христо Ковачки в неговия застрахователн конгломерат „Общо застраховане”.

Може така да е изтекла информацията, но надали! Защото зад гърба на Ковачки стоят далеч по-мощни лица от един български главен прокурор. Според мен и босът на Темида, както и босът на бизнесимперията са нещо като кукли на конци.

Официално Христо Ковачки е почти милиардер, но и когато през 2003-2004 г. написах книгите си „Най-богатите българи” , беше сред най-богатите хора у нас.

Всъщност според мен е подставено лице.

На кого?

На кума си – Ивайло Мутафчиев.

А кой е кумът?

Той е племенник на Тодор Живков. И съсобственик с „Цеко от Алеко” – Цеко Минев, на третата им поред банка – Първа инвестиционна банка, популярна и като Фибанк. Трета поред, понеже първите две фалираха – Първа частна банка, а втората – Агробизнесбанк, след банкрута й беше обявена от съда като „финансова пирамида”. Но двамата швейцарци (от години живеят на брега на Женевското езеро) , макар и обекти на др. мои разследвания, в днешния ден не са обект на обществения интерес.

Тези хора имат необятни политически възможности у нас в най-различни партии и структури. Вкл. и във върховете им. Имат и големи възможности в огромния бюрократичен конгломерат на ЕС.

Но като се сетя за една снимка на Христо Ковачки с негови състуденти (за нея виж биографията му в поста, към който давам линк), май и те са кукли на конци . Защото само такива факти, подобни на онзи със снимката могат да обяснават сродяването (кумството) между Върха на обществото и при комунизма, и при демокрацията и Низината му – момъкът от с. Маджаре, Самоковдско.

От многото ми разследвания за въртележката на империята Ковачки бих посочил разкритията ми за изгаряните боклуци в родни ТЕЦ, част от които внасяше у нас най най-могъщата и страховита световна мафия Н`Драгета. Откъс от поредния ми пост за тази афера

____________________________________

37 дни след поста ми (11 декември) с видеото от задържания влак с боклуци на световната мафия „Н,Драгета“ прокуратурата най-сетне се усети да влезе в ТЕЦ-овете на недосегаемия олигарх Христо Ковачки.( на дата 18 януари 2020 г.)

.(цитат от текста на 11 декември)

„Това на видеото е поредната влакова композиция с опасни пластмасови отпадъци (над 800 тона), която ще се гори в българските топлоцентрали (в случая тези на олигарха Ковачки). Спипана е от италианските власти и митничари. Спипана е, защото е НЕЛЕГАЛНА! На тамошната мафия!“ (край на цитата)

Времето от 37 дни е достатъчно не само да се изгорят отпадъците, докарани у нас от „Н,Драгета“, но да се изгори каквато и да е документация за тези сделки и да се затвори устата на евентуални свидетели, а олигархът да излезе за пореден чист от замърсяването (както и сух от кризата с водата в Перник, в която също е замесен според разследването ми за източването на язовира) От ТЕЦ „Бобов дол“ отвърнаха, че имат комплексно разрешително. Премълчаха, че то е подписано от задържания вече за водата на Перник министър Димов – пак след моето разследване кой и как я е източил.

И на този фон съобщавам още един премълчан скандал.

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е осъдено да плаща на ТЕЦ- Бобов дол главница, която е 1 744 169,25 лв., лихви (неокончателни) от 263 761,99 лева и т.н.

Причината – заради неотпуснати навреме заради новата сероочистваща инсталация безплатни квоти за емисии на парникови газове, те били закупени на свободния пазар.

Това е същата инсталация, която обгазява региона (вкл. и онзи ден) със серни окиси. И според моето скромно мнение нито е нова, нито е инсталация, а имитация!

А да видим дали прокуратурата ще провери тази имитация!

Кой каквото и да ми говори, България не е държава. Тя е местопрестъпление!

____________________________________

Ковачки влезе в моето полезрение и чрез активното му участие и печелене на обществени поръчки за поддържането и ремонтите на постоянно авариращите (защо ли?) в последните три години 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Влезе със скандала с Общинска банка – баНката на общините в България, която се оказа негова. Влезе с …

Няма да му помогнат лобистките договори в САЩ на неговата „Атоменергоремонт“ АД – с американската FGH Holdings LLC на 28.07.2021 г.(по 120 00 долара на тримесечие) , както и другите два с QORVIS LLC от 30.11.2021 г.и10.01..2022

Няма да скрият собствеността му у нас 80-годишните баби и дядовци от различни държави, които проформа се водят собственици на ТЕЦ-овете му и др. фирми. Няма да я скрият в чужбина родители и роднини на съпругата му – първите „собственици” например на вилата на Лазурния бряг до райското кътче на Бахамите, както и последните – бедни граждани на Кипър.

****** А сега давам обещаният линк към поредния скандал с олигарха Ковачки около игрите му за безумно високата цена на тока и накрая с добавка-гарнитура – разказ за сензационната му истинска биография вместо измислената.

Григор Лилов