19.09.2024

Ще плаща ли България чужди дългове, ако влезе в Еврозоната?
Това е една от най-яките дъвки за лумпени.
Отговорът е „Да“, значи всеки лумпен трябва да е против Еврото.
Но пълният въпрос е: „Плаща ли България сега чужди дългове“?
А, плаща ли? Някой възрожденец да разбира нещо от финанси и да отговори? Няма такива.

България и в момента плаща дълговете на Еврозоната. Тази инфлация дето дойде, не е заради нас – ние имаме нисък дълг и ниски дефицити (затова и пенсионерите са бедни). Ние не допринасяме за инфлацията.

Тя се дължи на печатането на Евра, за да се спасяват фалирали правителства и банки. И тъй като Левът е фиксиран към Еврото, инфлацията се пренася и тук.
Т.е. ние и сега плащаме дълговете на Западна Европа, но ако влезем в Еврозоната, поне ще получим еднократна инжекция – ЕЦБ ще напечата към 20 милиарда Евро, за да замени Левовете. А нашият валутен резерв, който ги покрива, ще се размрази.

Факт е, че ЕС е несправедлив и се получават абсурди като бедните да плащат дълговете на богатите. Но имайте предвид, че го правят дори анти-ЕС-ястреби като Унгария и Полша. И там се пренася инфлация, въпреки че никой и не мисли да приема Еврото. Но просто са вътре в ЕС, зависими са от пазара му, и поемат тази тежест.

Т.е. въпросът „сегашният Лев“ или „Евро“ е глупост и безумие за лумпени…
Истината е, че трябва златен стандарт, вързване на Лева към златото, и сложни икономически реформи за управление в тази ситуация. Това не е просто решение. То е работещо, ако стане, но трябва да се управлява добре.

Ако не приемем Еврото, оставаме като сега – пак през инфлацията ще плащаме чужд дълг, но ще плащаме и по-високи лихви върху левови кредити, както и ще държим 20 милиарда Евро замразени.
Апропо – тези замразени пари също се обезценяват от инфлацията, защото са основно в германски облигации, които са с доходност под 1%. А инфлацията е 20%…

Т.е. крадат ни по същество и резерва, защото не можем да го похарчим, пазейки го като котва на борда…
Това е реалността, скъпи мислещи и немислещи съотечественици…

Добри Божилов