10.05.2024

Предвиденото закриване на въглищните централи стана повод бившите и по-бившите управляващи да си разменят остри обвинения. Кой бил лъжец, кой – крадец, кой имал кюлчета и кой – парапет. Видяхме фрагменти от една мила родна картинка, разиграла се в Народното събрание между представители на ПП и ГЕРБ.

Карат се, хвърчат обвинения – кой колко бил отстъпил, кой как одобрил зелената сделка. Но не казват, че тя е пагубна за България. Не смеят и да искат преразглеждането ѝ. А тя ще има по-тежки последици от затварянето на блоковете на Козлодуй. Преценете сами. Приемаме да унищожим въглищните централи срещу, на практика, подаяния. А ако утре стане нещо с АЕЦ – авария, саботаж, несъвместимост на технологията с американското гориво, инцидент някакъв – и Козлодуй спре, а вече сме закрили въглищните централи. Какво правим ? Оставаме по бели гащи. Това ли е целта ? Дават ли си сметка продажниците, подписали унищожението на българската енергетика ? И срещу какво продават енергийния ни суверенитет ? За да купим завод за батерии, в които да съхраняваме тока, който няма да произвеждаме. Що за безумие ?

Ако се върнем малко назад, не може да не забележим, че от доста време американци и европейци, подпомагани от българските им прислужници, упорито секат корените на нашата държава. Особено упорито ликвидират тези, от които черпи своята енергия. Закриха блоковете на Козлодуй, забраниха да довършим Белене, накараха ни да се откажем от Южен поток, повредена се оказа уникалната ПАВЕЦ Чаира, язовирите бяха изпразнени, сега трябвало да закрием въглищните централи. Натискаха ни да не купуваме от Газпром и да не плащаме с рубли. Нашите послушници, разбира се, изпълниха. В резултат купувахме същия газ, но от посредници и платихме 300 милиона отгоре. Не стига това, сега Газпром може да ни осъди за близо милиард евро поради неизпълнение на договора.

Действията изглеждат безумни, а всъщност се оказват планомерни, координирани стъпки за постепенното задушаване и ликвидиране на държавата. Ако се взрем по-внимателно, ще открием, че унищожителната съюзническа стихия не е пропуснала нито един сектор на държавния механизъм и на обществения живот – икономика, селско стопанство, история, образование, морал, армия, култура, енергетика и т.н. Къде ли не се бъркат ? Всичко, което гради и крепи нацията, е поразено или методично се поразява с очевидната цел – да се ликвидира националния организъм. Страната ни загива, унищожават я с такава скорост, че се чудим дали ще издържи до 1400-ния си юбилей през 2081 г. или ще изчезне преди това.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 21 ноември 2022 г. по Евроком )