19.05.2024

За огромно разочарование, българите не можем да се обединяваме около общи каузи, дори не можем да се обединим около България. Личното его винаги стои на върха на пирамидата и командва всичко. Тези дни с погнуса гледам какво се случва на срещите за референдума. Не, че не го очаквах. След като беше поканена партия, която многократно е доказвала, че ако не е тя, няма никой да е. И която отрича всичко извън себе си.

Не казвам, че всички са безгрешни и другите също не са допуснали грешки. Но например грозното плюене на Николай Дренчев срещу хора, с които принципно имат общи идеи, даде тона за разправии, които предизвикват погнуса и отвращение. Хората от тези срещи така се плюят помежду си, както не съм виждала Възраждане и ДБ да се плюят помежду си. Впрочем, нищо ново. Аз например се боря за същите каузи и ценности, но от партията-преоснователка на България ме плюят само защото казвам истината за тях и не се възхищавам на простотията им.

Като Възраждане искат да са начело, защо не си организират един референдум, след като твърдят, че само те, те и единствено те могат да свършат нещо. Ами да започват, де, чакаме! И декларирам, че ще се подпиша и на тяхната подписка, защото каузата за защита на българския лев за мен е по-важна от личната ми обида. Истината е, че Възраждане не могат и не искат да работят с гражданите и гражданските организации, като ги подозират, че искат да им изземат славата и избирателите. Докато са с този манталитет, нищо добро не ни очаква. Рушат, вместо да градят.

Може да имам забележки към хората, които се изказваха и разводняването на нещата. Но никой не е професионален референдумаджия, за да е ясно всичко. Росен Миленов, доц. Сарийски и другите правят много за тази кауза. Редно беше да се чуе мнението на всички. А за ИК – да не мислите, че на българите им пука кой ще е там? Интересува ни самият референдум и да не се окаже пак безсмислена подписката като тази, събирана от Възраждане през 2018 година. Впрочем, като са такива големи специалисти, имат организация и знаят какво правят, защо тогава дори не я внесоха? Малоумните обяснения да си запазят за електората си, всеки, който разбира нещо от законите, му става ясно колко съшито с бели конци е оправданието.

И бих призовала всички страни да се спрат. Опорочават самата идея. Възраждане да си правят подписка и ИК, а гражданите да си направят отделна. Няма пречка да има два ИК и всички да се подпишем и в двете подписки. Но е отвращаващо да гледаме как българи, уж на едната страна на барикадата, взаимно се изяждат….

Елена Гунчева-Гривова