01.07.2024

Григор Лилов

Навремето, при комунизма – от 1968 г. нататък, имаше една медийна смешка, наречена инспектор Стрезов. Инспектор Стрезов е герой от поредицата криминални загадки „Решава логиката“ на списание „Космос“ и бързо набра популярност, помествана и в др. медии. За моя изненада сагата за криминалист, разкриващ всички криминални престъпления по блестящ начин продължи и при демокрацията чак някъде до към 2010 г.

Оказа се обаче, че инспектор Стрезов още не е умрял. Той възкръсна вчера в парламента, в качеството му на вътрешен министър на България.

Според министър Калин Стоянов – новият Стрезов, Брендо се е завърнал в България между март и началото на юни 2022 година по някои данни на МВР. Пак според него по други данни на МВР наркобосът, завръщайки се у нас на датата в рамките на три месеца и нещо, се е завърнал обаче на точно определена дата – на 8 юни 2022 г., кацайки с малък самолет на летище Буховци (край Търговище)

Министърът не е идиот. И подгласящите му депутати, медии, експерти не са идиоти.

Такова е указанието към тях – да дрънкат глупости.

Защо? – За да се укрие фактът, че Брендо спокойно се е подвизавал у нас, макар и обявен с червена бюлетина на Интерпол – първо от Румъния и Италия и чак след години, когато скандалът с Европейския крал на кокаина стана общоевропейски – най-сетне и от България.

Истината е, че Брендо спокойно си е напускал и се е прибирал в България през официалните ГКПП, вкл. и този на летище София.

Да видим абсурда „Брендо и самолетчето”. (тогавашното ми разследване е изтрито светкавично от профила ми, затова го давам отново в резюме)

1. Самолет Piper PA-23-250 Aztec с прекратена регистрация излита от Литва. Значи летищните власти са били уж подкупени, защото такъв самолет няма право нито да излети от каквото и да е летище, нито да лети въобще. Защо е „уж подкупени“, ще разберете по-нататък.

2. Самолетът лети с изключен транспордер и без радиовръзка. Не реагира и на визуалните сигнали – прелитане пред него и над него. И така по целия път до България. Съпровожда се над Литва от изтребители, но те не го притискат да кацне и не го свалят.

3. Навлиза в полското въздушно пространство. Полски изтребители го посрещат и го съпровождат. И те не го притискат да кацне и не го свалят.

4. Навлиза в чешкото въздушно пространство. Чешки изтребители го посрещат и съпровождат. И те не го притискат да кацне и не го свалят.

5. Навлиза в словашкото въздушно пространство. Словашки изтребители го посрещат и съпровождат. И те не го притискат да кацне и не го свалят.

6. Навлиза в унгарското въздушно пространство. Унгарски изтребители го посрещат и съпровождат.

7. Каца без предупреждение на малко летище, стопанисвано от спортния клуб в Хайдусобосло (Унгария) край Дебрецен. Двамата летящи в самолета изваждат туби от багажа и започват да го зареждат – поне по обяснение на очевидци. Самолетът е с работещи двигатели и незабавно излита след няколко минути, за да изпревари полицията, която пристига да го задържи. Изтребителите отгоре не му пречат да излети, съпровождат го до границата, без да го притискат да кацне или да го свалят.

**** пояснение: целият маршрут от Литва, вкл. и в България, е 1460 км. Далечината на полета на такъв самолет – дълъг круиз, е 2445 км. Следователно никакво зареждане с гориво не му е било необходимо – имал си е достатъчно. Кацането е било, за да се провери реакцията на унгарските власти – ще изпратят ли полиция и колко бързо.

8. Навлиза в румънското въздушно пространство.

Пояснение: Румъния и Унгария имат споразумение за еър полисинг. Унгарските изтребители съпровождат самолета и над Румъния, докато изчакват да пристигнат местните.

9. Два американски изтребители от военновъздушната база „Фетещ” („Фетище“) са вдигнати и започват да го съпровождат. Не го притискат да кацне и не го свалят.

10. Навлиза в сръбското въздушно пространство. Два сръбски изстребителя МиГ 29 са вдигнати и политат към него. Самолетът с мълчаща радиовръзка и без никакъв радар ги забелязва светкавично с някакво мистично свое „трето око” и незабавно обръща назад.

11. На границата вече го очакват освен двата американски изтребителя F-16 и още 2 румънски изтребителя. Сръбските 2 МиГ-а наближават границата и изправени срещу други 4 изтребителя се отказват от преследването и започват да патрулират въздушното си пространство.

12. По време на този инцидент, разтревожил сръбската въздушна отбрана в непосредствена близост до границата в румънското въздушно пространство лети пореден самолет – американски за радиоелектронно разузнаване и събира данни: за бързината на реакцията, за разговорите, за евентуални спешна връзка на ВВС на Сърбия и ръководството на зенитните части с ръководството в Белград (което ще уточни правомощията на различните органи), за работата на радарните инсталации, за всичко, за което се сетите.

*** детайли заради близостта до нас: самолетът е навлязъл в сръбското въздушно пространство за около две минути в 19:00 ч. в района между Дробета Турну Северин и Корбово.

13. Четворката на НАТО съпровожда самолетчето в Румъния, след което американските поемат обратно и кацат в базата „Фетещ” (Фетещи). Румънските остават и съпровождат самолета до навлизането му над България.

14. У нас никакви изтребители не са вдигнати.

15. След малко изчакване от НАТО-центъра в Торехон информират България за този самолет. Отговор няма.

16. Следва запитване от румънците дали да продължат еър полисинга и в българското въздушно пространство. България отказва.

17. След този отказ в 19:46 минути румънските изтребители кацат в базата си „Фетещ” (Фетещи)

18. През това време самолетът не само е кацнал край Видин в 19:09 часа, но и съответно е отлетял.

19. През същото време е преминал покрай АЕЦ „Козлодуй” и покрай въздушната ни база в Долна Митрополия. Реакция няма.

20. Самолетът около 20:40 часа каца на изоставеното летище Буховци край Търговище. (медиите сега сочат 21:30, но при неговата скорост за това време трябваше да е кацнал някъде в Черно море или да си е въртял близо час кръгчета над Търговище и Шумен.)

21. Двамата летящи спокойно го покриват с чохъл, слагат дървени подпорки зад колесниците и се стопяват в неизвестността.

22. България въобще не търси самолета. Полицията го намира сутринта, след като България е информирана от Румъния за целия му полет над нашата територия и за радарните разпечатки, показващи мястото на кацането.

По инструкциите на НАТО при неидентифицирани самолети се вдигат изтребители или патрулираща двойка се отправя към него. Ако няма връзка и никакви др. данни, изтребителите притискат неидентифицираният обект да се приземи на близкото летище. Ако откаже, следва предупредителна стрелба с трасиращи снаряди. Ако пак откаже, се чака разрешение от органа за противовъздушна защита за свалянето му.

Няма как Брендо, издирван по целия свят и прицел на 3 правосъдия и поне десетина спецслужби да прекоси няколко граници, за да отиде в Литва, да вземе нередовен самолет и да полети в обратна посока нерегламентирано и с всички рискове от това през 8 държави, за да си се прибере у нас. Такива идиоти по света няма, няма дори и в България. Рискът да те свалят и да умреш, практически е 100-процентов.

Скандалът започва с контролирано изтичане на информация на 10 юни от литовска медия и се разнесе по Европа и света. У нас повече не можеше да се мълчи.

В България се посипаха идиотски обяснения. Имало буря, било нощ…

***** Ще отбележа, че в Долна Митрополия летците са обучени за нощни полети.

***** Ще отбележа, че времето между 19 и 20:40 часа на 8 юни не е нощ. Слънцето е залязло над България в 20:46 минути

***** Ще отбележа, че никаква буря не е имало. По спътникови данни облачността над Северна България във времето между 19 и 21 часа е била минимална, а към 22 часа е изчистена почти напълно освен над Варна.

***** Скоростта на вятъра до земята е била 9 км в час до земята, а на височина 1500 метра между 18 километра до Велико Търново и 35 километра в час към Шумен и Търговище.

Нелепостите тогава, преди 2 години и сега за опасни атмосферни явления, не позволяващи да се вдигнат изтребители, си остават нелепости, дори и да са изречени от двама министри – тогава през парламента от онзи на отбраната, а сега пак пред парламента – от този на вътрешните работи.

Фактът, че самолетът летя в 8 държави, от които 7 натовски и че при навлизането му в Сърбия му пратиха охрана от 4 самолета, е показателен – този самолет и курсът му са били защитени.

Чрез този полет е проведен тест и е изпробвана въздушната защита на всички страни покрай руското пространство, а пътьом – и на съюзник на Москва.

Кацането е на две места – Унгария и България, което се славят като не особено надеждни членове на НАТО, за да се провери и реакцията на властите на земята, а не само във въздуха.

Тест е, разбира се, и това написах, когато започна скандалът. Тества се цялата противовъздушна отбрана по фланга на НАТО, а кацанията само в Унгария и България (считани за пропутиновски в НАТО) също са тест – как ще реагират властите в двете държави, как ще постъпят.

Допускам, че ЦРУ се е постарало чрез своя агентура да легендира полета предварително – операция под „чужд флаг“, както се нарича в разузнавателната наука. Пояснявам – да го представи този натовски полет като руско криминален или шпионски пред някои съмнителни за него най-висши представители на военните власти в Унгария и в България, за да проверят реакциите. И виждаме как е постъпено. Капан, в който родното Задкулисие се хвана.

Този тест България не издържа. Провали се на него с оценка кръгла двойка.

Тогава, в онова изтрито светкавично от профила ми мое разследване аз написах, „че в политиката има допустими и необходими компромиси и такива, които са недопустими. Правителството на Кирил Петков и военният министър не поискаха незабавна смяна на командването на нашите ВВС. Опитаха се да потулят скандала с лъжи. Румен Радевата връзка в ПП се оказа по-силна от Западната. И Запада оттегли доверието си от тях.” (край на цитата)

След 16 дни, когато това се потвърди, Задкулисието спокойно и без притеснения организира вотът на недоверие и кабинетът падна, за да остави управлението на страната на президента.

Сегашната позиция на министъра-инспектор Стрезов да скрие случилото, е идиотщина на квадрат. Българите сигурно са му повярвали под канонадата на медиите. Едва ли широката маса народ ще прочетат детайлите от този скандал (освен при мен), едва ли и запознатите с тях ще си направят труда за логически умозаключения от иначе безспорните факти, че ги водят за носа.

Българите са си свикнали с лакърдиите на разни инспектори Стрезов. Западните външни министерства обаче не са българите. За тях вчерашните лъжливи обяснения в парламента са поредното доказателство, че зад Брендо е стоял и стои целокупният политически елит на България – в цялото му партийно разноцветие.

****** Някои данни ******

Машината Piper PA-23-250 Aztec е произведена в САЩ през 1962 година със сериен номер 27-2250. Между юли 1985 и март 2006 година е летяла с швейцарска регистрация HB-LOO, преди това е бил регистрирана във Франция. Регистрирана е била като N5221Y, F-OBZY, F-BMSF, F-GDAG. Впоследствие лети под литовски флаг с опознавателен номер LY-LOO.

Регистрацията на самолета е прекратена и през юни 2020 е обявен за продажба в два сайта. Две години няма никакъв интерес въпреки много ниската, примамлива цена и уточнението, че двигателите са преминали през капитален ремонт .

Местонахождението му е в 5-ия по големина глад в Литва – Панавежис.

Собственик и продавач е 72-годишният летец капитан от запаса (по др., по-достоверни данни подполковник) Брониус Заронскис, бивш командир на авиационната ескадрила в Паневежис, а впоследствие ръководител на аероклуба в града. Интересен детайл в биографията му: като действащ военен той е инициатор на протести срещу съветската армия при започналия разпад на СССР, организатор е на протестни демонстрации срещу Москва, инициира гражданско-военна организация за защита, ако се стигне до възможен сблъсък с армията на Кремъл. В момента е собственик на транспортна фирма.

Ето какво (не)отговори той на въпросите.

– Кога осъществихте сделката?

– В събота.

– Кои са купувачите?

– Не знам. Според мен май не бяха българи (моя бел.: купувач е родна фирма от София). Май от Румъния или Украйна.

– Имена?

– Не знам, не знам.

– А защо няма нотариален акт за сделката?

– Самолетът е обезпечение по банков кредит. Банката разреши продажбата, но сега при нотариусите има голяма навалица. Трябва да се свали ипотеката и тогава ще оформим договора с всички детайли – някъде след 20 юни.

Според моето разследване парите са били платени в брой, а не по банков път! Няма как да сключиш такава сделка и да няма документи  нея. Няма как банката да се откаже от обезпечението, без да е погасен изцяло и предварително кредита. Заронксис чудесно знае каква сделка е сключил, но понеже не е изпечен търговец, я прикрива неумело и от немай-къде се прави на глупак.

Григор Лилов