01.03.2024

Корнелия Нинова застъпи в управлението на Четворната коалиция, редактирана от Слави до тройна коалиция, с унижение. И приключи с унижение. Какво имам предвид?

През декември 2021 г. Корнелия Нинова показа недвусмислено, че иска да стане председател на 47-то Народно събрание и така да увенчае дългогодишната си кариера на народен представител, с лавров венец.  “Продължаваме промяната” я пренебрегна и обиди, Кирил и Асен издигнаха първокласник в политиката, без никакъв политически бекграунд, даже без юридическа кариера – Никола Минчев е разнасял папки и призовки в кантората на майка си.

През юли 2022 г., председателката на БСП падна до обидното за партията низко равнище да издигне за премиер с третия проучвателен мандат, кандидат от друга политическа сила. С номинацията на Асен Василев, председателката нанесе болезнено кроше между веждите на БСП.

Това едва ли ще й бъде простено. Вижте с какъв товар тръгва БСП към изборите. Корнелия Нинова е атакувана за 7-месечния си престой в министерството на икономиката с много сериозни обвинения; с документи, които само осветляват скандалите, съпровождащи нейната министерска кариера: съмненията за нерегламентиран износ на оръжия за Украйна от България през европейски страни; за неоснователни уволнения, за да бъдат заменени професионалисти с партийни кърлежи; най-неприятното обвинение дойде от нейния бивш заместник и партиен другар – Димитър Данчев, който публично се възмути, че всичко се е командвало от началник-кабинета Калоян Методиев, който дори не е член на БСП, а професионалните му компетенции са повече от съмнителни.

Корнелия Нинова, 40 дни преди изборите, се държи като рекламен агент на “Продължаваме промяната”, а не като лидер на Българската социалистическа партия.

Разговарях с членове на червената партия. Те ми казаха така: Корнелия Нинова не разбира същността на БСП като сплав от комунисти, социалисти и социалфемократи. С кого е в коалиция тя сега – с Екогласност, които оспорват легитимността на председателя си?! Изпусна АБВ. Влиза директно с бутонките на президента и вицепрезидента.

Корнелия Нинова каза, че Румен Радев и Илияна Йотова се борят срещу БСП. А може би те се борят за БСП!
От 32 години насам БСП не позволява на никого да се идентифицира с партията и да я използва като щит и трамплин за дълго. Няма да позволи и на Корнелия Нинова. След изборите ще бъде свикан извънреден конгрес, сигурна съм. И когато Калоян Паргов застане в открит двубой с председателката, аз мисля, че шансовете ще бъдат на негова страна.

Автор: Соня Колтуклиева

trud.bg

(От фейсбук, заглавието е на редакцията)