30.05.2023

Договори за адвокатски услуги за над 400 000 лв. са сключили дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията с една определена юридическа кантора

Нинова взела за шеф на кабинета си като вице Ели Спасова, която е била кадровик на “Позитано” 20, а преди това е работила в полицията. После наели кантора, в която синът на Спасова е управляващ.

Служебният министър на икономиката сезира КПКОНПИ

Вицепремиерката плащала тлъсти хонорари на сина на началничката на кабинета си 

Ще се сезират и други проверяващи органи

Договори за адвокатски услуги за над 400 000 лв. без търг и конкурс са сключени от дружествата в системата на Министерството на икономиката и индустрията с адвокатска кантора. Това се е случило по времето, когато Корнелия Нинова бе вицепремиер и министър на икономиката. Проверка на настоящото ръководство на министерството показва, че по-голяма част от договорите са подписани в периода юни – август, на принципа на прякото договаряне, а при много от тях са заложени сериозни клаузи за неустойки при предсрочно прекратяване.

Проверка на “Труд” показа, че става въпрос за Адвокатското дружество -“Станков, Тодоров, Хинков & Спасов”. “Налице е сигнал, че един от съдружниците в тази адвокатска кантора е в пряка роднинска връзка с началника на кабинета на Корнелия Нинова”, съобщиха от икономическото ведомство. Става въпрос за сина на Ели Спасова, която е била началник на кабинета на Нинова като вицепремиер. Преди да влезе в политическия кабинет на Нинова Спасова е била шеф на отдел кадри на “Позитано” 20. Нейният син Петър Спасов е един от управляващите в кантората “Станков, Тодоров, Хинков & Спасов”.

“Кантората обслужва 7-те дружества на министерството. 76 230 лв. са адвокатските хонорари и такси на “Кинтекс” за двете дела срещу мен”, коментира пред “Труд” бившият шеф на “Кинтекс” Александър Михайлов. Той обясни, че Нинова ползва същите адвокати за личните си съдебни спорове за клевета срещу Михайлов.

Това е причината Министерството на икономиката и индустрията да сезира Комисията за КПКОНПИ, която трябва да провери налице ли е конфликт на интереси.

Общо 16 договори са за правна помощ по конкретни казуси. Има случай на сключен договор за 36 000 лв., който е бил на 100% авансово платен. Със същата адвокатска кантора са били сключвали договори и за абонамент. По силата на тези контракти държавата е плащала за услугите на адвокатската кантора, независимо дали е извършвана работа или не.

Проверката продължава, като ще се сезират и други проверяващи органи, за да се установи как е бил защитен държавният интерес при сключване на договори за абонамент без насрещна услуга или при 100% авансово плащане.

https://trud.bg/400-000-%D0%BB%D0%B2-%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0/