05.02.2023

Пишейки по случай двадесетата годишнина от Чернобил през 2006 г., бившият съветски лидер Михаил Горбачов предположи , че бедствието „може би е истинската причина за разпадането на Съветския съюз“. Вероятно съветският комунизъм в крайна сметка щеше да падне независимо от това, но Чернобил може да е ускорил значително процеса и през следващите няколко години видяхме падането на Берлинската стена, излизането на страните на Източна Европа от Варшавския договор и скоро след това разпадането на самият Съветски съюз.

И все пак, въпреки че Чернобил може да се класира като най-тежката ядрена катастрофа в историята и политическите последици от нея да са огромни, действителната статистика далеч не е поразителна. Двама инженери загиват при първоначалната експлозия, а други двама бяха тежко обгорени. Други 134 членове на персонала бяха хоспитализирани с остър радиационен синдром и 28 от тях починаха през следващите месеци, заедно с допълнителни 14 предполагаеми смъртни случая за десетилетие.

По-късни проучвания показват, че повишената радиация в Съветския съюз и неговите наследници в крайна сметка е довела до 4 000 други смъртни случая, докато е имало до 16 000 допълнителни смъртни случая в цяла Европа през следващите десетилетия. Но като се има предвид, че редовните годишни смъртни случаи в този голям географски регион бяха около 8 милиона годишно, годишно увеличение от около хиляда слчая представлява невидимо малка промяна. Освен това, с изключение на няколко милиона души, живеещи в близост до бедствието, единственото въздействие върху живота на обикновените хора беше страхът от радиация, генериран основно от медиите. Наистина, ако катастрофата в Чернобил и произтичащата от нея радиация не бяха широко разпространени в пресата, малко хора по света щяха да разберат за случирото се.

В рязък контраст за глобалното въздействие е това на епидемията от Covid, която започна в Ухан, Китай в края на 2019 г. Според най-добрите оценки на Световната здравна организация, около петнадесет милиона души вече са починали като последствие или от болестта, или от нейните косвени ефекти, докато Economist е изчислил, че „свърх нормалните смъртни случаи“ са почти двадесет милиона. Нещо повече, ежедневието на милиарди хора по света бе нарушено изключително много, както от самата болест, така и от безпрецедентните мерки за обществено здраве, прилагани за нейния контрол. Настъпиха също огромни икономически трансформации и промени в световната търговия.

Чернобил е класиран като едно от най-важните събития от края на ХХ век, но тези сравнителни статистики показват, че глобалната епидемия от Covid 19 е била хиляда пъти по-голяма в своето разрушително социално въздействие. Може би това гигантско бедствие е просто природно, причинено от случайна мутация, или рекомбинация на съществуващ животински вирус. Ако много милиони загинат от поредица от масивни земетресения или изригвания на вулкани, политическите последици може да са незначителни. Но има много доказателства, че в този случай е отговорна човешка ръка. В края на 2021 г. Wall Street Journal посвети цяла страница на дискусията и рецензията на няколко скорошни книги от световни учени, анализиращи произхода на епидемията от Covid, като всички те категорично твърдят, че вирусът идва от лаборатория.

Към момента всички гузно мълчат…

Светослав Атаджанов