01.03.2024

Няма какво да поствате снимки на клетия Тома Биков, който снощи от притеснение се опитваше да си отскубне палеца в “Панорама”. Той е трета, четвърта цедка на тая работа, за която трябва да си говорим. А тя е:

Цветан Цветанов – отстранен от ГЕРБ след жесток корупционен скандал (лобистки законодателен текст в полза на строителната компания “Артекс”, последван от получаване на луксозен апартамент с частен асансьор в кв. Изток, оценен в пъти по-ниско от пазарната цена). Прокуратурата и КПКОНПИ не виждат проблем в случая с Цветанов.

Цецка Цачева – отстранена от ГЕРБ след същия скандал, също сдобила се с апартамент. Бившият правосъден министър, за която и прокуратурата и КПКОНПИ не бяха установили проблем. Като КПКОНПИ твърдят до ден днешен в официален документ, че Цачева не е гласувала поправката, въпреки че тя я е подкрепила.

Александър Манолев – бивш заместник-министър на икономиката от ГЕРБ. Името му нашумя покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм и употребявани за лично ползвани. Срещу Манолев има дело, за което знаем, че е тръгнало с “разрешението” на Бойко Борисов, който в запис твърди, че ще съсипе всички, за да съсипе Елена Йончева. (Цитат, ако сте забравили: “Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, за да изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш’те”). Санкциониран по “Магнитски”.

Владислав Горанов – бивш министър на финансите на ГЕРБ, настоящ финансов експерт на партията. Санкциониран по “Магнитски” за участие в корупция. Американските власти твърдят, че “като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес.“ Тук пак малко за контекст ще припомня оня “комикс”, който Васил Божков публикува преди две години: през 2014 г. разбойник от „Опозиционната shaika“ внася закон, за да обложи лотарията с 15% данък върху оборота. Тогава Али Баба (Божков) отишъл при Главатаря (Бойко Борисов), който му казва, че ще оправи нещата в замяна на помощ от негова страна. После Божков отива при „Разбойничката, която прави Данъчните закони“ (Менда Стоянова). На срещата е уточнена промяната в закона. След това Главатаря го праща при „заместник-главатаря по Финансите“ (Горанов). Той казва на Божков, че трябва да дава 20% от печалбата си, иначе законът ще бъде отменен. Прокуратурата тия работи не може да установи дали са истина или не, незнайно защо (всъщност, напълно знайно).

Та, както се вижда – няма ключов ресор, управляван от ГЕРБ, който да не е тежко компрометиран. Силовото министерство, а и цялата партия, доколкото беше подчинена на Цветанов, финансите (Горанов), икономиката и европейските пари (Манолев) – през годините, в различни периоди, са източник на различни скандали. Те или никога не са забелязани от прокуратурата, или са забелязани с “разрешението” на Бойко Борисов (Манолев). Може би всичко това се дължи на факта, че компрометирано е и правосъдието (Цачева).

Но казано накратко: ключовите сектори на държавно управление в различни правителства на ГЕРБ са буквално разядени от недоказана формално корупция. И именно, защото не е доказана формално тая корупция, изскачат три съществени фигури: Бойко Борисов, Иван Гешев, Сотир Цацаров. Всичко води към тях. И всичко останало е чесане на езици, защото очевидно говорим за подизпълнители.

В недоказването се крие и обяснението, защо ГЕРБ подкрепят “Възраждане”, а и ще застанат на мигли, за да не се приеме съществен механизъм за разследване на главния прокурор. А са тръгнали да го приемат, а той се е сетил да разследва (най-малко) комикса на Божков.

Полина Паунова