27.05.2024

Над 20 са разпитаните свидетели по скандала с криптобанката Nexo. Някои от тях са анонимни свидетели. Има лица, които се опасяват за сигурността си. Четирима души са привлечени като обвиняеми, стана ясно от изявление на Националната следствена служба.

Иззети са компютри, пари, криптоактиви. привлечени като обвиняеми са четири лица заради това, че от началото на 2018 г. До вчера на територията на България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови са участвали (един от тях е ръководил) ОПГ за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. На всички обвиняеми е наложена забрана за напускане на страната“, заяви шефът на НСлС Борислав Сарафов.

На двама от обвиняемите е наложена мярка „парична гаранция“ – съответно по 1 и 2 млн. лв. Другите двама се издирват. Няма официални данни те да са напускали страната. Вероятно става въпрос за Антони Тренчев и Коста Кънчев, за които се твърди, че се намират в Дубай.

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Мохамед Махмуд Айеш, сочен от Израел за терорист към палестинска терористична групировка.

На пресконференцията присъстват директорът на Националната следствена служба и зам. -главен прокурор Борислав Сарафов, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и Светослав Василев, началник на отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС, директорът на Дирекция „Финансова сигурност в ДАНС, Недялко Петков и Ивайло Новаков от същата дирекция на ДАНС.

Обвинените притежават скъпи имоти и яхти. Един от фактите, които сочат, че те притежават големи финансови възможности е един от претърсените имоти – иззети са картини на скъпи художници,които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия. Предстои да се установи тяхната стойност, обяви Сийка Милева, говорителка на главния прокурор.

По думите й става дума за имена като Салвадор Дали, Пикасо и Матис.

 

Според събраните към момента доказателства в Министерството на финансите се е провела среща преди около половин година, организирана лично от бившия министър. От НСлС и прокуратурата не съобщиха имена, но по онова време министър на финансите е Асен Василев. На срещата е било обсъдено как към системата за разплащане “Борика” да бъде включена система за разплащане с криптовалути. Повече информация не бе дадена. Показанията обаче са само на един свидетел и предстои да бъдат извършени съответните проверки.

По мащаб разследването е второто след КТБ, обясни Милева. В този смисъл – предстоят много действия, с които да се установи истината.

Преди да дадат повече информация от началното следствие главният прокурор Иван Гешев се появи за минути, за да похвали добрата работа на разследващите и да подчертае важността от сътрудничеството между различните институции. Гешев си тръгна от брифинга минути по-късно.

https://glasove.com/