24.07.2024

Новите ядрени мощности, които Сглобката се надява да й построят фирмите отвъд океана, развълнуваха общественото мнение и експертната общност.

Истината ще блесне по-късно, но засега с просто око се вижда, че има само едни голи намерения, скрепени с меморандум със САЩ, че ще имаме реактори с технология на „Уестингхаус“.

Първо, няма изградена площадка за въпросните блокове. Ако тя бъде изградена както трябва, ще опре до оградите на къщите в близкото до сегашния АЕЦ село Хърлец. По норматив са нужни поне 3, ако не и 6 км отстояние на площадката от населеното място, но такова не се предвижда.

Второ, технологията на „Уестингхаус“ няма лиценз от ЕВРАТОМ, а Великобритания и Чехия се отказаха от нея. Вторите, вероятно и заради проблемите с горивото на въпросната компания, което създаде сериозни проблеми, след като бе въведено в реакторите в Темелин, които са руските ВВЕР. Какъвто е и нароченият за експеримента 5 блок.

Трето, 14 млрд. долара е първоначалната цена за двата нови реактора. Но това не е проект за една година и с времето инфлацията ще раздуе тази цифра почти двойно.

В резултат новата централа прилича на мираж, който ще ни струва десетки милиарди нов дълг на гърбината. Ние ще ги платим, нашият слугинаж ще обере трохите, а големият пай ще отиде в проектанта, инженеринговата и строителната компании. И те ще са американски.

Нора Стоичкова

duma.bg