13.06.2024

На 9 февруари пред медиите в кулоарите на Народното събрание, по повод битките в Столичната община за разпределение на шефските места на комисиите Бойко Борисов каза:

„Не са ни давали комисии, ние сме си ги взели. Терзиев ли ще ми дава на мен, внучето на Държавна сигурност, която уби дядо ми“.

Това е поредният път, когато Бойко Борисов говори за убийството на дядо му от Държавна сигурност.

През 2009 г. Борисов, посвещава изборната победа на ГЕРБ на дядо си, убит от комунистите на 9 септември 1944 г.

На 28 Януари 2011 г. в Народното събрания като премиер отговаряйки на питане на лидера на БСП Сергей Станишев за кадровата политика на ГЕРБ

Той отговори с въпроса – „Вие, БСП – безгрешна партия ли сте, защо сте утрепали дядо ми“.

През 2014 г. в личния си профил във Фейсбук Борисов пише: „На 9 септември, когато са дошли гавазите от Държавна сигурност, са го извели от дома му и са го пребили с тояги в царевицата в двора, пред очите на всичките му близки. Свидетели са били майка му и леля му.

На 23 декември 2016 г., пред заседание на Министерски съвет Борисов заяви, че понеже дядо му e бил николапетковист „дори в моето досие пише „враг на народната власт – „николапетковист“.

На 29 май 2021г. бившият премиер Бойко Борисов за сетен път спомена дядо си, като каза:

„Дядо ми са го били комунистите след 1944 г. и е починал от бой, а са написали, че е починал от червен вятър”.

На 24 юли 2021 г. Борисов заяви: „Моя дедо ей така са го извели, утрепали са го в двора с тояги и аз затова така си изпускам нервите по адрес на Рашков – този червен сатрап“.

Историята с претрепаният от комунистите/Държавна сигурност дядо на Борисов е прелюбопитна, но доколко тя е достоверна? Защото той я разказва в най- различни, противоречащи се варианти.

На 20 април 2012г. в интервю за hotnews.bg. , той казва, че си е чел досието и излага следната версия:

„В досието ми пише: „Бойко Методиев Борисов“, роден еди-къде си, дядо му еди- кой си, „монархофашист“, враг на народната власт. Написано било черно на бяло и „да не се допуска да заема ръководни постове“, подчертано с червен флумастер. Та това му предопределило бъдещето, съдбата. Направо го „скопили”, както той самият казва..

В същото интервю той разкрива кога е разбрал за дядо си: „ Бил съм на 16-17 години и усещам, че каквото почна, нещо се запира работата. И си го спомням като ден-днешен, татко се върнал от работа и вика: „Дай да се разходим малко!“ Излязохме в Банкя, в гората, и започва да ми обяснява, че досега не са ми казвали, но навремето дядо Асен е бил обявен за „враг на народа”… извели са го на 12 септември 1994г. и с тояги са го претрепали в царевицата на двора. Това са го видели, майка, леля.”

Борисов е позабравил, че за този му разговор с баща му, той вече е разказвал в интервю от 10 октомври 2005г. с Миролюба Бенатова в сп.”Егоист” Но в друг вариант. Когато завършил средно образование и искал да кандидатства или в първи факултет на Симеоново – Държавна сигурност, или във втори – Народна милиция, една вечер баща му (който по това време е бил член на БКП) го извел навън (а не в гората край Банкя) и му казал:

“Заради дядо ти не можеш да кандидатстваш. Водят го враг на народната власт. Единственото изключение, което може да се направи, е да кандидатстваш във факултета на пожарната – трети.” И Борисов добавя :” Като говореше така татко с мен, ми се напълниха очите. Той ми каза, че трябва да се примиря с това, че никога няма да мога да израсна в живота поради тази причина, но ако съм мъж, никога да не казвам на майка, защото нейният баща е обявен за враг и тя ще страда много”.

Но такъв разговор с баща му за дядо му просто е невъзможно да се е състоял. Веднъж разговорът станал уж когато е бил юноша а в друг вариант, когато е бил някъде на 18 години и е искал да кандидатства в Школата на МВР в Симеоново.

Веднъж уж навън, извън дома, веднъж чак в гората край Банкя. Не може и баща му да е му е казал, че бащата на майка му, дядо му значи, е бил обявен за враг на народа, защото баща и Райчо Войнов, никога не осъждан, живял жив и здрав дълги години след 9-ти септември. А пък в предишния вариант, когато го извел в гората, според баща му, дядо му Асен е бил обявен за враг на народа, а той не би могъл да каже и това, защото Асен не му е дядо, а прадядо а, и никога не е бил обявяван за враг на народа.

Но нека видим кой е този митичен дядо на Борисов убит с тояги от комунистите. Наричаме го митичен, защото такъв дядо Борисов няма. Според публикуваните спомени на В. Киров от село Хераково, който познава отлично семейството на Борисов, единият му дядо, баща на майка му Венета и леля му Павлина, на име Райчо Войнов, е починал от старост през 1970 г. а другият – този по линия на баща му – през 1965 г.

Бащата на Райчо Войнов и дядо на Венета е Асен Войнов от село Хераково, и е прадядо, а не дядо на Борисов. Бил е кмет на Хераково към 1943г. и по спомени на очевидци познаващи семейството е убит от двама излезли в онези смутни времена веднага след 9-ти септември от затвора двама братя престъпници, като отмъщение, че е взел страната на други хора в между фамилна свада за ниви..

Борисов има богато въображение но явно слаба памет, защото сам си противоречи разказвайки историята за кончината на дядо си. Дядото убит ту на 9-ти, ту на 12 септември! Дядото бил ту „николапетковист“, ту „монархофашист“! И като е „внук на враг на народната власт – монархофашист“, как така са го приели в Школа на МВР, че даже и в Комунистическата партия?. А и как мака му също е станала член на партията?

И така обобщени, противоречията във версиите на бившия премиер са следните::

– В досието му не може да пише за него: „Внук на враг на народа- монархофашист”, защото никой от двамата му дядовци не е обявяван за монархофашист и враг на народа. Борисов явно знае, че не казва истината, затова въпреки, че имаше възможност, никога не публикува досието си.

– В същото това досие пишело, че дядо му бил „монархофашист”. Няма как разбира се „дядо” му да е бил хем николапетковест- т.е. земеделец, хем монархофашист. Ако малко познаваше историята, Борисов би трябвало да знае, че към 9 септември 1944г. земеделците са върли противници на монархията, самият Никола Петков е съучредител и член на Националния комитет на нелегалния Отечествен фронт, създаден на 10 август 1943 г. , веднага след 9-ти септември е министър в правителството на Отечествения фронт. Не може през 1944 г. дядо му да е убит като николапетковист, партията на Никола Петков е създадена почти една година по-късно, а преследването на николапетковистите започва чак от 1947 г.,

– Няма как „гавази“ на Държавна сигурност да са отвлекли и пребили дядо му на 9 септември 1944г., на тази дата в страната все още действа старата Държавна сигурност към Дирекция на полицията на Царство България, заменена от народна милиция на 10 септември 1944 г., А комунистическата ДС е отделена в самостоятелна дирекция чак през 1947 г.

– Няма как леля му да е била свидетел как „дядото” е бил претрепан в „в двора насред царевиците”, защото според нейни разкази Асен Войнов е бил убит в затвора.

– Няма как и баща му да го уведомил, че дядо му е бил убит от комунистите (след 9-ти септември комунистите не са били на власт ) или пък от ДС, която по това време не е съществувала, а и защото бащата на Борисов е знаел, че убитият е негов прадядо. А и Бойко Борисов сигурно е познавал двамата си дядовци, той е роден през 1959г. и двамата му дядовци сигурно са дундуркали малкия Бойко на колене и са играли с него.

Ето такава е историята с „утрепания от ДС и комунистите дедо“ на Бойко Борисов“. Тази история е разчепквана и от други журналисти, но него това не го смущава и по всичко личи, че той няма да се откаже да я разпространява. В един или други вариант.

https://fakti.bg/