15.04.2024

С „Газпром“ продължаваме да имаме договор и всеки ден сме изпращали заявка за получаване на количества. Газ ще има. Това каза пред БНР и bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев.

Припомняме, че на 2 юни като министър на финансите Асен Василев обяви, че „Газпром“ са доказано ненадежден партньор и парвителството не би водило преговори с него „никога“.

Ако „Газпром“ могат да подадат евтин газ, който да сложим в Чирен, и след това да знаем, че ни е гарантирано да си го ползваме – защо не. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев.

„Не мисля, че решението трябва да е базирано на идеология. Трябва да е базирано на това доколко сигурни са доставките и коя е най-ниската цена. В момента виждате, че „Газпром“ не само с България, а с абсолютно всички европейски потребители е нарушил договорите си и въобще не подава газ или не подава в пълен обем“, уточни той.

Бившият финансов министър напомни, че доставки от „Газпром“ може да има и по действащия договор.

По думите му упреците за хаос в енергетиката и липса на газ от страна на служебното правителство и на президентството са неоснователни.

„Газ има, цените са вързани с борсовите цени. В момента няма доставчик, който да подава газ на не борсови цени, изключая дългосрочния договор с Азербайджан, който е директно свързан с интерконектора“, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

По думите му правителството на ГЕРБ през 2019 г. е обвързало цената на синьото гориво по договора с „Газпром“ с холандската борса и всяко разкачане от борсата трябва да минава през предоговаряне с външни доставчици.

Василев обяви още, че до вторник или сряда ще стане ясно дали ПП ще се яви самостоятелно на изборите или в коалиция с „Демократична България“. Листите ще бъдат обявени по-късно.

Източник: бТВ

Асен Василев посочи момента на охлаждане на отношенията между ПП и президента Румен Радев, макар и да подчерта, че никога не са били формирани като партията на президента

pogled.eu