15.04.2024

„Населението трябвало да плаща по пазарни цени, а бизнесът, независимо дали печеливш или губещ – с таван и компенсации.

Това фашизирано мнение на капиталист от 19 век изказва Киро Домусчиев.

Явно съдебната система на Ирландия се нуждае от по-голяма реформа от нашата, щом му освобождават кораба с кокаин, а той още е на свобода. И вече му е широко около врата.“ –

коментира Богомил Бонев по повод изказването на Кирил Домусчиев

 

Помощи само за най-бедните домакинства

Цената на тока за бизнеса да бъде с таван, а домакинствата да плащат пазарни цени за електроенергия, са част от приоритетите на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Компенсаторният механизъм за бизнеса заради високите цени на тока трябва да бъде възстановен, каза Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.

За 2024 г. е предвидено бизнесът да получава компенсации, ако цената на тока е над 200 лв. за мегаватчас. От АОБР ще настояват този таван да бъде намален, защото цената на тока за бизнеса в редица страни е по-ниска.

Въвеждане на пълна либерализация на пазара на електроенергия за домакинствата е друг приоритет на АОБР. Според Домусчиев хората трябва да си плащат сметката за ток на пазарен принцип, а компенсации да има само за енергийно бедните.

Компенсациите за бизнеса за скъпия ток обаче, важат за всички фирми без значение каква е печалбата им.

За бизнеса от АОБР поискаха намаляване на административната тежест. Същевременно председателят на БСК Добри Митрев заяви, че хората, които нито работят нито учат, трябва бъдат принудени да допринесат за нашето общество.

в. ТРУД