30.04.2024
Станислав Бачев

Станислав Бачев

В момента ние като ДЪРЖАВА имаме две противоположни позиции. Едната е народностната, истинската болка, а от другата страна е военно временната конструкция на властта.

Така че болката на населението не се припокрива с това държавата да  може да защитава всеки български гражданин, означава, че ние се самоунищожаваме. Ние се самоунищожаваме с много бързи темпове.

Ние сме в една институционална кома като държава. Липсва тотална координация и между служби и между институции. Липсва тотално разбиране на процесите.

И затова казвам, че за мен тази власт в момента, това мнозинство е една военно временна конструкция, която по същество ни вкарва и всеки ден прави стъпки в посока, да ни вкара в този поне за мен втори фронт, както вече навлезе в публичното пространство на “новата световна война“.

Ние не правим простъпки така, че да стоим балансирано, да защитаваме един истински държавен интерес.

Ние с Араби и Перси имаме столетна история на отношенията. Те винаги са били добри. Винаги са били топли. И сега, поетапно и съвсем последователно, ние какво направихме?

Първо издигнахме Израелското знаме на сградата на народното събрание. Това беше в началото на конфликта. След това поетапно се случиха пленяване на кораба на който имаше българи, след това още един…

А някой направи ли си усилието от държавните институции да поднесе чисто протоколно съболезнования на официалните Ирански власти, когато се случи терористичния акт в Керман? В памет на генерал Сюлеймани? – НИКОЙ

Но държавите, империите имат памет и се отчитат такива малки жестове. Ние като държава не реагирахме по никакъв начин“

Станислав Бачев

историк и политолог

https://www.youtube.com/watch?v=xsi9Eqvggcs