15.04.2024

Депутатите от партия „Възраждане“ блокират работата на парламента. Народните представители са се събрали около трибуната на Народното събрание (НС) с намерението да попречат на заседанието.

Както БЛИЦ съобщи, очаква се днес парламентът да направи трети опит за одобрение на бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване за догодина (ДОО).

На 14 декември депутатите на Костадин Костадинов постъпиха по същия начин. Към тях се присъединиха представителите на „Има такъв народ“ (ИТН) и БСП.

Заради това заседанието бе пренасочено за петък, но и тогава не се състоя заради липса на кворум.

Депутатите от другите формации пристигнаха поетапно в залата.

Коврум все пак беше събран и заседанието започна.

Думата взе Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. Тя не можа да стигне до трибуната, затова направи изказването си от микрофона на председателя на НС Росен Желязков. Нейното предложение беше депутатите да могат да вземат думата от място поради невъзможност да се доберат до трибуната.

Предложението беше прието.

Докато Делян Добрев правеше изказване от място с микрофон, депутатът от „Възраждане“ Ивайло Чорбов беше хванат да прави нещо по колоните, озвучаващи микрофоните в залата. Квесторите се намесиха по молба на Росен Желязков и не се стигна до прекъсване на звука.

Напрежението ескалира и се стигна до физически сблъсък. На изхода на залата се стигна до спрекчване между депутати от ДПС и „Възраждане“.

Йодан Цонев тръгна да излиза от залата, когато на пътя му застанаха представители нас „Възраждане“. Стигна се до скупчване на хора и бутане. В екшъна се оказа и Делян Пеевски.

В същото време около окупираната трибуна също имаше сблъсъци на депутати.

Оказа се, че представителите на „Възраждане“ не допускат колегите си не само до трибуната, но и да излязат от пленарната зала.

 

Гледай на живо парламента в БЛИЦ: