18.05.2024

Григор Лилов

Срещу 3 000 евро услуги + до 15 000 евро за подкупи:

Колко ще плати на руска агенция някой руснак или пък лице Х от държава Х за тази радост

Ето как ще ви опишат някои от процедурите:

  1.  Адвокатите на компанията Ви помагат да намерите документ, потвърждаващ, че имате български корени, както и да съберат, преведат, заверят с апостил и формализират всичките Ви данни в досие.
  2.  В уречения ден посещавате София и отивате с адвокат ALL4migration до оторизирания орган за подаване на документи за гражданство и преминаване на кратко интервю.
  3.  В рамките на 6-10 месеца след подаване на документите се издава указ на вицепрезидента на България за предоставяне на гражданство. Посещавате отново София и получавате удостоверение за гражданство.
  4.  Специалистите на ALL4migration ви помагат да подготвите всички вътрешни документи на български гражданин, включително лична карта, нов акт за раждане и здравна застраховка.

Всички услуги включват и НОВ АКТ ЗА РАЖДАНЕ (!!!), с което следите кой в действителност сте били вие, почти се затриват. Често пъти се налага да добиете и ново лично име.

Изрично се посочва, че не е необходимо знаене на български език или пребиваване у нас, понеже процедурата е натурализация по чл. 15 от Закона за българското гражданство (предци, която са били българи, установявани дори и чрез фамилни имена, звучащи като български).

Цитирам само една от над 40-те руски агенции, които предлагат българско гражданство (скрийншот) и която наистина е точна, коректна и прецизна. Цените за услугите – средно около посочената 3000 евро.

Има и по-скъпи. Например Green enigration иска 4000 евро за услугите си, но пък дава ГАРАНЦИЯ, че ще го получите. Горе-долу около 3000 евро са и цените за румънското гражданство.

За други европейски държави такива оферти няма и затова услугата за българско гражданство се предлага и под друг надслов – „европейско гражданство”.

Масовата цена е 3000 евро. Тя представлява заплащането за услугите.

Държавните такси в България, както и онова, което ще трябва да се даде под масата, е извън тази цена. Агенциите охотно обясняват ставките на онова необходимо под масата в зависимост от искания срок за крайния резултат (!) – получаването на радостта.

Естествено, публично това не е обявено. Тези данни ви се дават, само ако направите личен контакт с тях и се идентифицирате кой сте вие (което не е проблем за разследващ журналист).

Оказа се, че цената на родната „първа радост” по натурализация не е непомерно висока – струва средно 3000 евро за услугата и между 10 000 и 15 000 евро за подкупи при срокове към година, достига до 100 000 евро при бързане и е рекордна при особени случаи – дори и 1 милион евро.

Особените случаи са ако сте лице под санкции или сте дирен от Европол или Интерпол, или сте с богата работна биография в криминалния/разузнавателния свят.

Моето проучване установи, че тогава сроковете автоматично се предлагат като почти светкавични.

По моята информация до 2023 г. такова гражданство чрез руските агенции са получили близо 200 000 лица – руснаци, араби, хора от Близкия и Среден Изток, от средноазиатските бивши съветски републики и др.

Дори има и немалко лица от Африка и Далечна Азия с български предци. Единствените сериозни официални данни са до 2015 – общо 116 000 натурализирани.

В последните години официално се отчитат по няколкостотин лица – например 356 руснаци за 2022 г. според указите на вицепрезидентката ни.

Общо за 2022 г. са издадени 137 броя укази за промени в българското гражданство на 10 330 лица. Средногодишно горе-долу са толкова, макар че има и рекордни постижения.

През 2022 г. от общо 7410 натурализирани лица 1992 са от Северна Македония и 1639 от Украйна. Обаче масовата практика е кандидатите на руските агенции да се маскират чрез родители и предци именно от тези региони със съответните фалшификати.

Данни за цялата 2023 още няма.

Но за първото тримесечие на тази година според доклада с 15 указа на вицепрезидентката общо 1862 лица са получили гражданство. И не се посочва от кои държави.

И с 3 указа на 9 лица е отнето (по предложение на съответните органи, Министерството на правосъдието или прокуратурата) заради: наложени забрани за влизане и пребиваване в Шенгенското пространство; укрити факти и данни за съдебни и криминални регистрации;

влезли в сила присъди за умишлени престъпления от общ характер в страната по произход, в страна от Шенгенското пространство или трета държава;

неподдържане на инвестициите, станали основание за придобиване на българско гражданство, за поне двугодишен период, считано от датата на натурализацията…

За второто тримесечие са натурализирани 2 216 лица. За третото – 3050 лица са натурализирани и на 1 е отменено гражданството

Указите на вицепрезидентката и броят лица в тях въобще не са показателни. Фалшификациите на данните за натурализация се извършва на ниските равнища, за да няма после възможност да се дири отговорност от високите етажи на властта.

Ако обобщя: вероятно е Австрия да ни върне около 6 000 мигранти.

Но държавните власти на България при пълното мълчание на „патриотичните сили“ (а при управлението на Борисов за капак те ръководеха Агенцията за българите в чужбина) „завръщат” в България средногодишно по около 10 000 лица от най-различни краища на света.

И ги правят български граждани, въпреки че сред тях има хора с дебели криминални досиета, а за друга значима част, да не кажа за почти всички практически не се знае нищо – кандидатстват и се одобряват с фалшива документация.

Публичната информация умишлено според мен е крайно оскъдна и трудно достъпна.

Не се дават какви са били по националност онези, които са санкционирани с отменяне на гражданството, какви са образователните и възрастови характеристики на тази група хора, колко от тях знаят или не български език, къде е било последното им предишно местожителство, как се проверя тази информация чрез властите на др. държави.

И последно: защо няма поставени ограничения за приемане на такива молби по натурализация от някои региони по света и страни.

Една равносметка

От 01.01.2017 г. до 23.02.2022 г. колко граждани на руската федерация са получили право на продължително пребиваване в България? – 9637

А от 24.02.2022 г. до 28.02.2023 г.? – 8033…

За една година дошлите за постоянно у нас руснаци са почти толкова, колкото за предишните 5 години. И не са бегълци от войната на Путин: както знаем от роднитесъдилища, тях ги репатрират обратно по искане на руските власти.

Цитирам не моите, а официални данни, ако приемем числата в тях за достоверни вместо силно редуцирани.

Григор Лилов