23.07.2024

Протестите срещу изборните резултати в Сърбия продължават с блокади. Вучич: Не ме е страх

Протестиращи срещу резултатите от изборите в Сърбия, спечелени от коалиция на досегашния президент Александър Вучич, блокираха в понеделник министерството за държавно управление в Белград.

Те настояват веднага да предоставят пълният избирателен списък от вота на 17 декември, когато се проведоха предсрочни парламентарни избори и избори за местна власт.

Движението по улица „Бирчанинова“ пред министерството бе блокирано от протестиращите студенти които носят плакати „Да живеят изборните мигранти“.

Активистът Никола Ристич заяви пред журналисти, че ако след един час не получат положителен отговор, ще съобщят кои две ключови точки в града ще блокират. По думите му блокадата ще продължи шест часа, след което, ако дотогава не се получи положителен отговор, той ще обяви следващите стъпки.

Опозицията твърди, че управлението на президента Александър Вучич, чиято партия отново спечели, е фалшифицирало резултатите.

В демонстрацията участват и студенти от Нови сад.

Вучич: Не ме е страх

Самият Вучич обяви в понеделник, че не се страхува от насилници и че винаги ще бъде с народа си, както и че мирът и стабилността в страната ще бъдат запазени.

„Аз съм този, който беше на терасата, който беше в президентството, на работното си място и изобщо не се уплаших от вас и няма да ви позволя да унищожите Сърбия“, написа Вучич в Инстаграм с видеообръщение от Президентството на Сърбия по повод безредиците от предишната вечер, когато демонстрантите, водени от коалицията „Сърбия срещу насилието“, се опитаха да влязат със сила в сградата на Скупщината на Белград.

Той заяви, че от време на време му се струва, че политическите опоненти, както и техните ментори отвън, смятат, че всички в тази държава са идиоти и че никой няма очи и уши и че никой не разбира какво се е случило.

„Всички видяха, че в продължение на почти три часа полицаите и имуществото на гражданите на Сърбия бяха брутално атакувани от тези, които решиха да рушат демокрацията в Сърбия и изборната воля на нашия народ“, каза Вучич.

Сръбският премиер Ана Бърнабич обяви за лъжа твърденията, че 40 000 души са докарани (да гласуват) от Република Сръбска. Тя припомни, че от месеци е казвала, че целта е да се създаде хаос след изборите и да се отменят изборните резултати.

По думите ѝ президентът на Сърбия Александър Вучич и тя са успели да докажат, че няма фантомни избиратели в избирателните списъци. Бърнабич призова за успокояване на ситуацията.

„Те са готови да направят всичко, за да дойдат на власт и са готови да унищожат страната си с подкрепата на чужденци и различни хейтъри от региона“, каза Бърнабич, визирайки сръбската опозиция.

Сблъсъци и ранени

Вчера в сръбската столица се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи, които се опитаха да влязат в сградата на кметството.

Началникът на Полицейското управление в Белград Ивица Ивкович заяви днес, че по време на снощния опит за насилствено нахлуване в кметството на града са ранени осем служители на МВР и сред тях има хора със сериозни телесни повреди, един от които ще бъде опериран, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

На пресконференция Ивкович заяви, че опитите за насилствено нахлуване в кметството и нападението срещу полицията са продължили от 18:55 ч. до 21:50 ч., както и че след три часа изчакване, в 21:50 ч. е имало законова намеса на служители на МВР.

По този повод, трябва да подчертая и опровергая някои медии – полицаите не са нападали никого, а по законоустановения ред са приложени средства за принуда с цел възстановяване на нарушения обществен ред и мир, каза Ивкович.

Той допълни, че демонстрантите са използвали всякакви средства, за да атакуват служителите на МВР и показа снимки на предметите, с които протестиращи са нападнали полицаите. „Имаше факли, стълбове, камъни“, каза Ивкович.

Началникът на полицейското управление в Белград показа снимки, на които се виждат щетите, нанесени на сградата на Общинския парламент – счупени прозорци, поражения от камъни. Той подчерта, че самото появяване на служители на жандармерия е станало причина хората да се разпръснат.

Арести

По време на снощните инциденти служители на МВР са задържали 38 лица, най-голямата част от които са обвинени в призоваване към насилствена промяна на конституционния ред.

Началникът на полицията каза, че при насрочените за понеделник протести няма да се толерира насилие, блокади на пътища и мостове, прояви, които водят до безредици и нарушават нормалния живот на гражданите.

„Полицията ще предприеме всички мерки и действия в съответствие със закона, ще задържи и преследва всички лица, които причиняват тези безредици“, подчерта Ивкович.

Министерството на вътрешните работи е готово, способно и решено да се противопостави на всички прояви на насилие и да гарантира на гражданите на Сърбия преди всичко спокойствие, лична и имуществена сигурност, заявиха от полицията в Белград.

източник: Медиапул