13.06.2024

Кметски избори най-вероятно ще има нови в София с оглед на данните за злоупотреби, които има от съдебните експертизи. Като юрист се запознах с документите и съм много притеснен как точно в район „Слатина“, където кметът е от ДБ, точно там са изчезнали 13 флашки от машини. Как се случват тези случайности в София? Това са въпроси, на които съдът ще отговори. Политическата криза се задълбочава.

Това заяви зам.-шефът на СОС от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев пред bTV.

В 14 часа благодариха на ГЕРБ за зрялото и отговорно отношение към града, защото избрахме техния председател, въпреки че нямат мнозинство. Отлагаха с 4 часа отлагането на второто заседание. В 22 часа колегите бяха много недоволни от всички нас – отговорните партии, и напуснаха вкупом залата. Напусна дори новоизбраният колега, на когото аз помагах и ще продължа да помагам, но му препоръчвам да започне да чете правилника – не може да напусне заседанието демонстративно, дори това да е политическия сценарий на неговата група, разказа Георгиев.

Спасихме София от т.нар. спасители на София. Затова избрахме техен председател. Това не беше лесен избор. Но се налага, защото градът е в хаос, няма кой да контролира какво прави кметът, как харчи общинския бюджет, нито лев от парите на софиянци, които се харчат. Като започнем от златната арка, която струва 30 хиляди лева и ще зададем такъв въпрос, допълни Георгиев.

Имаха договорка с Корнелия Нинова, която не отрекоха. Изключително некоректно е това, което се случва – всички партии в съвета подкрепихме техния председател, след което им предложиха колегите разпределение по комисии. Тяхната група все още е най-голяма. Оказа се обаче, че не ги интересува да започне работа по комисии, а кой на какво ще бъде шеф, разказа още общинският съветник от ГЕРБ. И обясни, че е важно кой носи отговорност, а това били кметът на София, шефът на СОС и най-голямата група, която управлява.

Три месеца те не успяха да формират мнозинство. И в крайна сметка, благодарение на решителната намеса на г-н Борисов, направихме изключителен компромис временно, до юли месец, на изпитателен срок да изберем председател. Това е техническо решение, за да отпушим всички важни решения, разказа Георгиев.

Лидерът на нашата партия, за разлика от другите, в които не можем да разберем кой води хорото, при нас има много ясна отговорност и ангажименти, които се поемат, обясни съветникът от ГЕРБ. И уточни, че думите на Борисов да се отива на избори в София са били за кметските избори, а не за общински съвет.

Той е лидер на нашата партия, ние обсъждаме заедно с групата. Уверявам ви, че за никой от ГЕРБ не е лесно решение да подкрепим кандидат на ПП. Когато ние нямахме мнозинство, също сме търсили политическа подкрепа, това е начинът да се решават проблемите. Първият си решава проблема в общинския съвет, търсейки ясна подкрепа. Този проблем колегите не го решиха.

Решенията, които вземаме ние, са политически, за да носим отговорност към хората, така, както е било досега. Това, което се случи на заседанието на общинския съвет обаче бе, че колегите от ПП-ДБ 24 пъти отказаха да станат ръководители на някои от комисиите. Борис Бонев даде тон, каза още Георгиев.

И разказа, че са им предложили места за председатели и зам.-председатели на комисиите. Първият, който отказа, беше Борис Бонев, след това, като го видяха, явно това беше постановка, тъй като над 20 пъти отказаха различни позиции. Накрая не знам как се случи, поеха 3 комисии – 1/4 от комисиите бяха поети от ПП, които имат кмет. Те не знаят на какво са шефове, радвам се, че поне председателят знае, че е председател. Ще помагаме, но тази аматьорщина трябва да спре. Трябва да разберат час по-скоро, че по този начин не може да се управлява – трябва диалог, а не с тропане на крака, че на всяка цена да получат някоя службица в общината, допълни още Георгиев.

И обясни, че това, което е било договорено, се видя в зала – всички партии без ИТН и трима от „Възраждане“, подкрепихме председателя, защото СОС трябва да заработи. Разказа, че са били вадени бушоните, за да не се продължи заседанието с избора на комисиите.

Запитан кой управлява в момента, Георгиев отговори: Кметът на София се казва Васил Терзиев до произнасянето на съда. Председателят на СОС се казва Цветомир Петров от ПП. Те са с най-много съветници във всяка комисия.

Предложихме всяко едно плащане, което прави кметът на София към фирми по каквито и да било въпроси над определен размер, всеки един документ, който се подписва за задължаване на общината, защото чуваме много страшни неща за голям екип с граждански договори, които се назначават допълнително без конкурс, заобикаляне на закона, хора, които не отговарят на изискванията и се трупат десетки хиляди лева разходи – за всичко това в края на месеца кметът да изпраща отчет на общинските съветници с ясно посочване на всяко едно от перата, обясни Георгиев. Проблемът е, че екипът на Терзиев се разпада, допълни той.

https://epicenter.bg/