04.05.2024

„Чета един пост на министърът на транспорта г-н Гвоздейков, който услужливо е разпространен в различни сайтове. Винаги съм казвал, че критичното мислене е от особена важност.Та, г-н Гвоздейков се хвали, че:“Благодарение на екипа на България Хели Мед Сървиз, бе осигурена логистика на словашкия HEMS оператор Air Transport Europe, който обслужва световната купа в Банско, за да извърши спешен полет с тежко пострадал ски състезател от Банско до София и хеликоптерът да кацне на болница Св. Екатерина!“

С публикацията си в тази част г-н Гвоздейков признава, че в България все още няма и не функционира българска Спешна медицинска помощ по въздух (HEMS). Министърът признава и че „България Хели Мед Сървиз“ не може и няма как да осигури каквато и да е логистика, тъй като словашкия хеликоптер е кацнал на площадката на УМБАЛ „Света Екатерина“ ЕАД, която е еднолична собственост на Министерството на здравеопазването. За сведение на г-н Гвоздейков, словашкия HEMS оператор обслужва от доста години Световната купа по ски в Банско и по това време „България Хели Мед Сървиз“ не е съществувала нито в правния мир, нито във материалния такъв. По-нататък публикацията на г-н Гвоздейков придобива хумуристичен вид. Ето какво пише той: „Полетът от Банско до София е изпълнен за 28 минути, а на борда летя един от нашите пилоти Огнян Янков.“В това изречение възникват няколко интересни въпроса? Първият вариант е, че пилотът Огнян Янков се е разхождал ей така по улиците на Банско и просто се е метнал на хеликоптера, за да се повози! Вторият вариант е, че пилотът Огнян Янков не е наш пилот, а е пилот на словашкия HEMS оператор и е изпълнил служебните си задължения, за които му се плаща. Нека отговор даде министър Гвоздейков.

Последното изречение от публикацията на министър Гвоздейков е трепач! Ето как завършва той: „Надявам се хората, които не спират да бълват лъжи и пропаганда за проекта HEMS в България, да преосмислят поведението си от тук нататък, гледайки видеото от мисията.“Мога само да кажа, че ако имаше кой да му обясни на г-н министъра какво е това чудо HEMS, вероятно нямаше да напише тази публикация, която е пълна с нелепици по мое мнение.

“Това написа във фейсбук журналиста Димитър Байрактаров по повод публикацията на транспортния министър.

Ето и самата публикация на министър Гвоздейков:“Благодарение на екипа на България Хели Мед Сървиз, бе осигурена логистиката на словашкия HEMS оператор Air Transport Europe, който обслужва световната купа в Банско, за да извърши спешен полет с тежко пострадал ски състезател от Банско до София и хеликоптерът да кацне на болница Св. Екатерина!Полетът от Банско до София е изпълнен за 28 минути, а на борда летя един от нашите пилоти Огнян Янков.Надявам се хората, които не спират да бълват лъжи и пропаганда за проекта HEMS в България, да преосмислят поведението си от тук нататък, гледайки видеото от мисията.”

https://mediamall.info/