02.06.2023

„Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи, с изрядни и професионално подготвени юридически документи. Недупостимо е да се поставя под съмнение волята на България за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, още повече когато това се прави за предизборна употреба“

Държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по БНТ.

„Твърдението за въвеждане на извънредно положение, появило се в публичното пространство е меко казано несериозно“, каза той.

„Въпреки че видях, че и автобиографиите на министрите, профилът на това служебно правителство клони към военен щаб. Може би имат предвид и моето първо висше образование във Военновъздушното училище. Нямаме такива намерения“, заяви той.

Газовите доставки

„Проблемът с доставките на газ е много съществен и ще търсим възможни източници за пълна диверсификация на доставките на газ. по думите му танкерите не са сигурни доставки. Това, което имаме като анализ и отчет на Булгагаз, е че са осигурени доставките на газ до август. Това, което се говори, че интерконекторът с Гърция ще бъде готов, защото той ни гарантира доставката на азерския газ. Има много неща, които трябва да бъдат извършени, които за тези 7 месеца не са били приключени – нямаме акт 15, да не говорим за акт 16. говори се за отмяна на надзорния съвет за интерконектора – тази отмяна е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на надзорния съвет. Отменя се, за да бъдат правилно написани имената“.

Цените на тока за бизнеса 

Компенсациите за тока бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември. За тази компенсация участват единствено държавните дружества, уточни Донев.

„Ще се опитаме да намерим решение на този проблем. Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още опвече потребление на ел. енергия. С механизма, който е приет в момента казваме „изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. нагоре.“

trud.bg