23.07.2024

Eдна моя публикация от 2018 година. Да припомним кой е Домусчиев….

ДОМУС АГА

Затова да си припомним една моя публикация отпреди няколко месеца кой е Домус ага?

От сергията до любимец на властта! Кой е Кирил Домусчиев?

Потомък на борци срещу фашизма, и благодарение на съветите на другарите на бащата на Домусчиев от ДС и отчасти на майка си, още ненавършил 30 години Кирил участва в голямото разграбване на България чрез фонда си „Напредък“. През това време служителите на ДС създали Домусчиев го свързват с един от много силните хора в мутренската СИК Стоил Славов, както и с разстреляния бивш шеф на „Локомотив“ (Пловдив) Александър Тасев , който е твърде близък до Позитано 20.

На 30 Кирил Домусчиев пробива в бизнеса, фондът „Напредък“ е купил по време на масовата приватизация мажоритарни дялове в ловешкия завод за велосипеди „Балкан“, „Плевенско пиво“ и редица други предприятия. В Пещера Домусчиев придобива няколко фабрики за мебели и за дървообработване. По-късно двамата братя закупуват фармацевтичните фирми „Биовет“ и „Хювефарма“, стоков базар „Илиянци“, който по-късно препродават, както и строителната компания „Балканкар Средец“. Кирил Домусчиев е тайнствения собственик на МОЛ Сердика. Сред много от приятелите си до ден-днешен Кирил Домусчиев е известен, като собственика на „Илиянци“. От тази сделка той изкарва много пари, от това време са и връзките му с подземния свят.

Преди години продаде 79% от акциите на „Илиянци“. „Преценихме, че „Илиянци“ не е добра дългосрочна инвестиция. Средствата, които взехме от продажбата му, инвестирахме в по-перспективни проекти, заявява Домусчиев.

Любопитното е, че сред акционерите на „Илиянци“ беше и бившият президент на „Локомотив“ (Пд) Александър Тасев, който бе убит през 2007 година. Според неофициални данни активите от всичките му дейности възлизат на над 500 млн. евро.

„Бизнесът ми е свързан с българския морски флот, фармацията, строителството, машиностроенето. 40-годишният бизнесмен беше и в управата на любимия си комунистически отбор ЦСКА.

Там той получи длъжността заместник-председател на Надзорния съвет в клуба, защото е близък със собствениците от „Титан“, които му имат пълно доверие.

Извън спорта, мол “Сердика“, приватизация и базара „Илиянци“ Кирил Домусчиев е известен с още три основни пера в проспериращата му бизнес империя. Първото е „Български морски флот“.

В края на 2007 година той и неговата „Адванс пропъртис“ в консорциум с немската „KG Maritime Partners“ купуват българската морска флотилия. Те предлагат 440 милиона лева за 70% от дружеството, фирмата на Домусчиев смята да инвестира 779,8 млн. лв. в проекта за първите десет години.

Точно тук е и топлата му връзка с фамилията Митал, която държеше ЦСКА. Немският консорциум поддържа партньорство с металургичния гигант „Аrcelor Mittal“, който възнамеряваше да купи „Кремиковци“.

Освен това партньорите на Домусчиев работят и с индийския индустриален колос „ТАТА Груп“.

Днес БМф се управлява от него. Доста силни са позициите на бизнесмена и във фармацевтиката. Той е собственик на фармацевтичните компании за ветеринарни медикаменти „Биовет – Пещера“ и „Хювефарма“.

Той е шеф и на „Балканкар Средец“, която се занимава с машиностроене.

Един от бизнесмените, заради които се правят лобистки закони, дължащ милиони неустойки, кой знае защо непотърсени от държавата.

Бясно защитаващ продажното правителство на ГЕРБ, с което е свързан чрез взаимните „услуги“….КРИБ – същите, които са против това българките да раждат деца и да ги отглеждат, против увеличението на доходите….тези, които плашат да изведят робите от заводите си за контрапротести в защиа на правителството!

Това е бизнесът на България….А СЕГА И МЕДИИТЕ!

Елена Гунчева