07.06.2023

Райският газ може да доведе до трайни увреждания. Има потенциална активност да създаде зависимост и то психическа. Това каза в студиото на „Денят започва“ д-р Цветеслава Гълъбова. Това е психоактивно вещество и като такова носи този потенциал. Други такива вещества са алкохолът и наркотиците, някои медикаменти, каза тя.

Съвременните наркотици почти не създават физическа зависимост – като болки, гадене, повръщане, а психическа – желание да се употреби отново. Когато райският газ се употреби, макар и еднократно, създава лекота и еуфория и може да се окаже, че до детето има „батко или чичко с друго вещество, което услужливо подава и тъй като тинейджърите са любопитни, това може да се насочи към друга посока“, каза д-р Гълъбова.

Райският газ е по-опасен за младите, отколкото за възрастните, защото е от веществата, които атакуват мозъка, а той е крехък и незащитен.

При честа употреба или стигане до безсъзнателно състояние мозъкът получава трайни увреди, настъпва органична промяна на личността, която може да се разтегли във времето. Може да настъпят епилептични припадъци и психични заболявания, които макар и когато употребата е спряла, човекът да има психично разстройство, категорична е д-р Гълъбова. Проблемът е много сериозен, каза тя.

Информира още, че в Психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, на която е директор, на седмица имат по 5-6 пациенти с психични разстройства от наркотици.

За мен това е ужасяващо. Вече хероинът е тотално демоде. Използват се психостимуланти, амфетамини, метамфетамини, халюциногенни гъби и всякакви комбинации, каза д-р Гълъбова.

https://www.cross.bg/

Ефектът е краткотраен – действието му приключва само за няколко минути. Но прекалената употреба на райски газ може да доведе до трайни увреждания на здравето, вкл. парализа

pogled.eu