23.07.2024

Навършват се 176 тг от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Признателни българи в цялата страна ще отдадат почит към революционера и поет.

В родния му град Калофер честването ще започне с полагане на цветя пред паметника на майката на поета Иванка Ботева. Ще бъде рецитирано и първото негово стихотворение – „Майцe си“. Пред паметника на великия българин в едноименния мемориален комплекс ще бъде произнесено слово за живота и подвига му. Ще бъде положен и Гирлянд на славата пред паметника.

Тържественият ритуал в Пловдив по отбелязването на годишнината ще се състои в 13:15 ч. пред паметника на великия българин в Цар-Симеоновата градина.

По повод годишнината снощи във врачанския музей се проведе традиционната Ботева вечер. Днес тържества ще има пред паметника на революционера в града.

Община Стара Загора и Старозагорският военен гарнизон организират от 11.00 часа тържествен общоградски ритуал. Венци и цветя ще бъдат положени пред бюст-паметника на Ботев в парк „Митрополит Методий Кусев“ в присъствието на Военния духов оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора механизирана бригада, пише БНР.

Bulgaria ON AIR