07.06.2023

И защо се радва Борел? Смениха тръбата с LNG,фалират и бягат индустрии,върнаха се на въглища и са доволни! Жозеп Борел или излъга или се опита да скрие неприятна истина, като се похвали с независимостта на ЕС от руското гориво: „За няколко месеца премахнахме енергийната зависимост от Руската федерация, която създавахме години наред“,похвали се Борел.

Оптимизмът и радостта в думите на Борел са озадачаващи, тъй като европейските страни все още са зависими от руските доставки. Борел и ръководството на ЕС премълчават много нюанси, които разрушават новия мит за успешния отказ от руското гориво.
Това е много лукаво изявление, което трябва да покаже, че той Борел,Урсула и европейските власти са страхотни,че са постигнали успех. Трябва да намалят напрежението в европейското общество,защото хората са нещастни. Инфлацията е висока,митата се повишиха и стават огромни, индустрията затваря и бяга,безработицата расте. Разходите за субсидиране на борбата с енергийната криза достигнаха трилион евро само през 2022 г.

Да, страните от ЕС намалиха закупуването на руски енергийни ресурси,за да угодят на началника си. От друга страна остават тръбопроводните доставки на петрол за Унгария, Чехия и Словакия и морските доставки,както знаем. Освен това Европа увеличи зависимостта си от руския LNG: „Доставките на втечнен природен газ,не по тръба нараснаха. Русия застана на трето място след САЩ и Катар по отношение на доставките за ЕС. Смениха тръбата с LNG.

И защо се радва Борел? Дали поради деиндустриализацията затова, че се затварят предприятия. Европа намали потреблението на газ миналата година с 50-60 милиарда кубически метра,просто защото предприятията затвориха или преминаха на въглища. Съмнителен резултат, върнаха се на въглища и са доволни.

Елитът на Украйна и западните им спонсори престанаха да вярват в победа, в изтеглянето на Русия до границите от 1992 г. и във възстановяването на икономиката,поне в нейния вид преди СВО.

Режимът в Киев няма визия за бъдещето,която да предложи на своите граждани. Съвсем очевидно е,че днес мнозинството украинци не вярват на обещанията,които бяха дадени през миналата година.Трагични са „Походите на вдовиците“ и е показателен „Ловът на наборници“ от мобилизационните власти по улиците и на погребения.Хората там добре знаят, че Украйна няма стане част от проспериращия Запад,бъдещето не им обещава никакви положителни перспективи. На Зеленски вече никой не вярва,защото той не може да преговаря с безумните си искания,досади на Запада,скара се с всички местни олигарси с пари,имоти, медии и джобни депутати.

Всички прекрасно знаят, че вече няма украинска държава. Има набор от територии, които са свързани с Киев,не повече отколкото с Донбас, но това все още не се признава публично.

Финансовите разходи са най-сериозният проблем пред западните страни. Военната индустрия е много скъпа и работи в интерес на много малка специфична група. Увеличаването на бюджетите за отбрана в страните,чиито икономики страдат от инфлация,забавяне на растежа и намаляване на производството, е или чрез съкращаване на разходите в други сектори, което несъмнено се отразява негативно на стандарта на живот на населението, или чрез заеми и нарастващ държавен дълг,но и двете водят до стачки и засега мирни протести.

Йордан Халачев