30.11.2023

По-страшно нещо от глупавия илитерат няма и няма и да има. Смело и безотговорно илитератът гази история, култура, разум и всичко нормално с пълното убеждение, че е прав и светът трябва да се преклони пред мисълта му, която си въобразява, че я има.

От вчера с потрес чета един варненски активист на партията, който нарича Мадарския конник незнайно защо МАФАРСКИ. Като му знам нивото на образование, да благодарим на Бога, че не го е нарекъл и манафски! В партията, която иска да пази българското, хората дори не знаят какво е Мадарския конник, какво представлява и дори как се казва. Толкова за историята. На Мадарския конник за сведение на илитератите, има три гадинки – кон, куче и лъв. Кучето тича след коня, което, дори да не си много запознат с историята, би трябвало по разум да предположиш. Лъвът е прободен с копие! Това е уникален скален релеф, който е световно богатство, обявен за световен паметник от ЮНЕСКО! Голяма част от родолюбивите българи с очите си са го виждали. Но илитератите на партията дори явно и на картинката не го разпознават. А да обвиняваме древните българи или траки в евроатлантически намерения, ми се струва дори на мен твърде пресилено.

Учете я тая история, бре, учете я! Как ще защитавате българското, като дори не знаете основни неща за България! Мадарският конник е българска гордост! От цял свят туристи отиват да го посетят и разгледат, а накрая някакъв, който уж се борил за България, го нарича Мафарски конник и се възмущава от изображението на прободен лъв. Впрочем, когато е изграден паметника, лъвът все още не е символ на България. Освен ако от партията не обвиняват някой от българските ханове в поклонение към Брюксел и евроатлантическите ценности!!!

И без някакви основни понятия за България, елементарният разум, ако го има, би трябвало да насочи активиста към разглеждане на действащите български монети. На които е изобразен Мадарския конник. С прободен лъв. Защото така е на паметника! Не заради ЕС или САЩ! БЪЛГАРСКИ ПАМЕТНИК!!! Простотията явно не прощава. Бръкнете си в джоба и си разгледайте монетите от 20 и 50 стотинки.

И ще завърша с това – когато каузата се защитава от глуповати илитерати, е обречена. Когато българското се защитава от хора, които не знаят основни исторически и други факти за България, това е много притеснително.

Спорът е какво да бъде изобразено на еврото. Всъщност и собствения ми лик да изобразят на бъдещото евро, пак никога не бих се съгласила да заменим българския лев с друга валута, Ама никога! Без значение дали е изобразен лъв, Шипка, кон, куче, Ристе Иванов или Урсузът Лайнен. Просто не ни трябва еврото тук. И спорът какво да бъде изобразено на него, е напълно безсмислен, защото изобщо не трябва да допускаме да се стига дотам.

Но пък борбата трябва да се води от хора, които знаят поне елементарни факти за икономика, финанси, история и елементарна обща култура! Не може толкова важна кауза да се защитава по подобен нелеп начин! Оставете напред да говорят хората, които знаят! Защото иначе вредите!

Елена Гунчева-Гривова

%d bloggers like this: