05.12.2023

Невиждан до момента в света експеримент „Стъклената клетка“ стартира пред НДК. Ултрамаратонецът Краси Георгиев ще предизвика себе си, като ще живее в стъклена клетка до 14 май. По този начин ще се постави в пълна социална изолация, но пред погледа на цялото общество.

Новината ни поднасят отрупана със суперлативи, блиц интервюта, кратки репортажи и анкети с граждани националните телевизии. Научаваме и най-важното – човекът в клетката благодари горещо на Столична община, че прегърнала идеята. Ами да, на един акъл са …

Но Нова телевизия направо изби рибата: след грандиозното представяне на гледката с клетката последва информация и картина за събитие в Клисура. Там, видите ли, хората отбелязват годишнината от Априлското въстание с шествие, начело на което е запазена икона от онези кървави събития, в които загиват над 400 клисурци, а повече от 800 къщи са опожарени.

Но къде ще се мери едно въстание, пък било то и връхна точка в неособено богатата ни на подобни национални подеми история, с маратонец в клетка, който ще използва тоалетна, която все пак била закрита…

Простете моята недодяланост и нервност, но не успявам да се справя с подобен новинарски подход за степенуване на събитията. Признавам също, че сигурно ми липсва нещо, защото „невиждания в света експеримент“ ми се струва пълна кретения! Мислете каквото искате, дори се възхищавайте и заведете децата си да видят чичкото, който дриска в клетка зад параван, но пощадете поне новинарските емисии и го показвайте в късна доба. Макар че не откривам нито един аргумент въобще да бъде показван.

Дори афишираната от самия маратонец идея за благотворителност, чрез която да помогне на хора със зависимости от алкохол, наркотици или хазарт. Не му вярвам.

Но тъпотиите не са от вчера. През 2012 г. в Новосибирск измислили невероятно ефективен способ за лечение на алкохолизъм, наркомания и депресия. Авторът на новия метод, докторът на биологичните науки Сергей Сперански, го нарекъл „терапия с пляскане“. Идеята е следната: ендорфините (или „хормоните на щастието“) са естествени опиати, които се произвеждат в тялото, когато сте влюбени или когато тренирате тялото си. Те действат върху същите области на мозъка като хероина или морфина, но без странични ефекти, според Сперански. Освен това тялото произвежда големи дози ендорфини, когато изпитва болка (например, ако стиснете пръста си или дръпнете мускул). Група учени започнали да изследват връзката между ендорфините, депресията и всякакви видове зависимости. И стигнали до извода, че е напълно възможно да се борим с тези заболявания, като постигнем значително повишаване на съдържанието на ендорфини в тялото на пациента. След това проучили всички познати методи, с които може да се постигне подобно увеличение, и стигнали до извода, че доброто старо напляскване е най-ефективно.

Според Сперански причината за алкохолизма, наркоманията, депресията и други психосоматични заболявания е загубата на вкус към живота. При такива хора се наблюдава намаляване на производството на ендорфини. Просто хората със зависимости трябва да бъдат набити, простичко казано, тогава „ендорфиновите рецептори ще се активират, ендорфините ще се освободят и вкусът към живота ще се върне. Дори се намерили доброволци със зависимости, които се съгласили да ги бият периодично – с колан, пръчка. Лечебният курс бил с продължителност 30 сесии по 60 удара. Разбира се „научното откритие“ не срещнало разбиране, но иначе се събирала многобройна публика, за да се любува как едни бият други с лечебна цел…

Новосибирск може да е далече, но умните и оригинални идеи са близки на хора там и тук.

Човекът с претенции за супер експеримент в клетка до НДК може би не е лош човек, със сигурност притежава здрави мускули, но зад „проекта“ съзирам желание да се покаже, порив към известност. Помня, че преди време същият теглеше някакъв автомобил и пак го снимаха с камери и даваше интервюта. Може би самият той се нуждае от медицинска помощ, не знам…

Може би телевизиите трябва да помислят за реалитита за хаховци, каквито има в Япония. Карат ги да правят ужасни неща, а те крещят и се кефят. Публиката пък се кефи на невероятните идиотщини. Ендорфиновите рецептори ще се активират, ендорфините ще се освободят и вкусът към живота ще се върне – без бой, може би.

Зи човек в стъклената клетка в София няма ли роднини, приятели? Кажете му истината, не го заблуждавайте.

Емил Азар

frognews.bg

%d bloggers like this: