29.03.2024

„От канските писъци на някой си Урумов, най-сетне и моя милост, с неприлично закъснение, разбра, че „по пътя на кортежа на главния прокурор е имало инцидент с взривно устройство“.

Урумов се тръшка, че по тоя трагичен повод България ще влезе в световните новини и ще гледа Шенген през крив макарон. Много народи за първи път ще да чуят името на България и завинаги ще го свързват с негативна емоция. Не с емоция, а с присъда! Получаваме най-грандиозната черна точка в историята си. Истинска черна дупка, в която ще потънем барабар с победата над Балдуин, с бациликус булгарикус и с бялото саламурено сирене! Всичко, с което едвам сколасахме да станем известни в Европа и света – вече няма да ни се зачита!

Страна с черен печат!

Дивашка страна, която убива главните си прокурори! Пустиня, в която не може да покълне крехкото стъбълце на главното прокурорство. А дори и да покълне – устройват му атентат!

Срамно ми стана, че по някакво стечение на обстоятелствата, съм жител на тая страна и кортежът на главния прокурор е претърпял атентат, докато аз най-безгрижно съм готвила коприва с яйца и чесън за първомайския обяд! Позволих си да сложа даже бучка сирене. Нехаейки, че само на някакви си сто и двайсетина километра от Враца животът на главния прокурор е е видял на косъм, докато семейно е пътувал към ваканционната си софра с курбан чорбица и сукалче ягънце, печено на шиш.“

„Кой всъщност беше тоя Урумов? Снимката му е черно-бяла. Явно – някакъв сив кардинал, който в мигове на върховни изпитания за нацията и държавата, призрачно се измъква от някое георгигосподиновско „времеубежище“ и бие камбаната на обществената съвест!

Все пак се учудих, че и нашият възлюблен Гешефт имал кортеж. Мислех, че с кортеж се е движел само Луи XIV, а демокрацията се транспортира с по-скромни средства.

Главният въпрос обаче не е в кортежа, а в атентата! Кой е поставил „взривното устройство“? Кой е поръчал да бъде поставено?

Май знам отговора на последния въпрос.

Поръчал го е Путин. Може и собственоръчно да го е поставил. Защото другарят Гешефт подписа меморандум за арестуването на Путин, „ако бъде установен на българска територия“! Явно, точно когато другарят Гешефт е полагал подписа си, Путин се е намирал на българска територия, някъде около Железница – и за да не бъде „установен“, подло е мушнал някоя пиратка в джантите.

Путинската агентура у нас ще бъде безжалостно наказана. Като за начало ще бъдат изгонени още няколко чистачки от руското посолство.

Обикновено се започва с атентат по нашите балкански ширини и се свършва със световна война. Предполагам, че скъпите ни съюзници от НАТО ще вземат инициативата в свои ръце.

Ако питате мен обаче – аз мисля, че кортежът просто е пукнал гума. Или някой от пътниците в колата многозначително е изпуснал метан. Атентати се организират срещу ерцхерцози, а в България има само ерзаци.“

Милена Върбанова