21.05.2024

Ключово енергийно споразумение сключиха Германия и Канада. Канцлерът Олаф Шолц и премиерът Джъстин Трюдо са се разбрали да създадат съюз за износ на водородно гориво в Германия до 2025 г.

Канада и Германия обявиха създаването на „съюз за водорода“, който да проправи пътя към „трансатлантическа верига за доставки“, в момент, когато Европа се стреми да намали зависимостта си от руските изкопаеми горива. Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Това е вот на доверие към Канада като лидер в областта на чистата енергия“, заяви канадският министър-председател Джъстин Трюдо на пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц. „Светът не може да продължава да разчита на авторитарни държави като Русия да инструментализират енергийната политика“, заяви Трюдо, визирайки енергийния шантаж, в който Европа обвинява Москва.

„Трябва да говорим за краткосрочните ограничения и втечнения природен газ, но в дългосрочен план истинският потенциал се крие в зеления водород от атлантическите провинции“, каза Олаф Шолц. Чрез това партньорство Отава цели да се превърне във „важен износител на водород и свързаните с него чисти технологии“, което е от особен интерес за Берлин, стремящ се да „внася големи количества възобновяем водород, за да декарбонизира своята промишленост“, както и да се освободи от руската енергия.

Първите доставки на водород са планирани за 2025 г., съгласно съвместна декларация за намерения, подписана в Стефанвил (провинция Нюфаундленд и Лабрадор) от Олаф Шолц, който е на тридневно посещение в страната, и Джъстин Трюдо.

Именно в този град на канадското атлантическо крайбрежие американска компания иска да изгради съоръжение за производство на водород, захранвано от парк от вятърни турбини с мощност 164 гигавата. Зеленият водород се произвежда чрез електролиза, тоест отделяне на кислорода и водорода от водата с помощта на електрически ток, който сам по себе си се получава от възобновяема енергия.