24.04.2024

Държавният глава трябва да прецени дали има достатъчно депутати, които биха подкрепили едно бъдещо правителство или мнозинството искат избори. В зависимост от това ще бъде неговият ход. Срокът за връчване на третия мандат е една седмица. Решението на Радев за третия мандат ще се вземе като се види кое надделява – желание за избори или за усилие за съставяне на нов кабинет.

Това коментира пред Nova News специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

„Ако третият мандат бъде връчен на 22-ри и приемем, че 7-те дни няма да бъдат оползотворени, на 29-ти ще бъде върнат. Вероятно в началото на август ще се разпусне парламента. Ако днес ГЕРБ бяха отишли с кандидат, изборите щях да се изместят за 9 октомври. След като го върнаха обаче се очертава да е 2 октомври“, изчисли тя.

По думите й е нужно да се подходи сериозно към третия мандат.

„22-та законопроекта по Плана за възстановяване не стана ясно дали са заявени реформи или във връзка с усвояването на средствата. За тях са необходими много повече от няколко седмици. Редно беше мнозинството да обясни повече за тях. Трябва да се види кои са внесените или приетите на първо четене проекти, по които има съгласие. Не бива да се бърза, така или иначе сме закъснели“, подчерта доц. Киселова.

Според нея ЦИК не е твърдо „за“ да останат само машини в секции с над 300 избиратели.

„Не са направили сериозен анализ дали те са причината за ниската избирателна активност или отвращение към политическия елит“, отбеляза специалистът.

frognews.bg