26.09.2023

Китайският президент Си Дзинпин отхвърли жалките опити на Европа да лобира за евро атлантическите и американските интереси.

Си попари мераците на ЕС по украинския конфликт, поставени от първия на опашката, испанецът Санчес,като поиска да приключат с „мисленето от студената война“ и с натиска на „екстремните“ санкции срещу Русия. „Надяваме се, че всички замесени страни ще изградят балансирана, ефективна и устойчива архитектура чрез диалог и консултации“, цитира думите на Си, CCTV.
Санчес се излагал и говорил на Си за нуждата да се уважава международният ред и да се защити териториалната цялост на Украйна и каналите да останат отворени, но от китайския лидер е отказал да ги чуе.

Единствено е реагирал на желанието на Санчес Мадрид и Пекин да постигнат съвместен принос в редица сфери, а това включва „мира и развитието на света“.

Пред вратата на Си се изви дълга опашка от европейски молители,чакащи визити.Първият от жалките опити на нефелните „лидери“ да се намесят и да участват в новооснованият световен ред и в нови руско китайски отношения се провали с трясък.
Си Дзинпин увери, че китайският път на модернизация и висококачествено развитие ще отвори нови възможности за Испания и страните по света. Китай има желание да задълбочи отношенията, така че страните да разбират основните си интереси, особено по въпросите на суверенитета, сигурността, развитието и достойнството. Китайският президент приветства увеличаването на броя на испанските компании и стоки на китайския пазар.

Йордан Халачев

%d bloggers like this: