24.04.2024

Нали помните „Хелп карма“?

Знаете ли, че съоснователят на Nexo Коста Кънчев и управителят на „Фондация Хелп карма“ Константин Кръстев са братовчеди? Двамата са и съоснователи на Кредисимо, от където идва и първоначалното финансиране на Nexo.

Бащата на Коста Кънчев и чичо на Константин Кръстев влиза в управителния съвет на „Хелп карма“ през март 2018 г., година преди благотворителната фондация да преустанови дейност след позорния скандал с отклоняване на средства от дарителски кампании за болни дечица. Точно тогава стартира официално дейността на Nexo.

Антони Тренчев е също съосновател и директор на няколко Nexo дружества, бивш депутат от ДБГ, Реформаторски блок. През 2017 направи нов проект под името „Сдружение СЕГА“ с настоящия депутат от ПП Настимир Ананиев, с когото са имали и фирма „Форекс Капиталс“. Не намирам връзка между Настимир Ананиев и Nexo, но е любопитно, че са имали все пак форекс компания.

Първоначално управители са Георги Шулев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Коста Кънчев. Георги Шулев напуска дружеството, любопитно е да се спомене, че той е син на бившия социален министър от НДСВ Лидия Шулева.

Надежда Ганева