01.03.2024

Според политическия анализатор Осман Октайима два варианта при гласуването на експертния кабинет на Мария Габриел с подкрепата на ДПС и ”Има такъв народ“. ”С тях те имат 116 мандата. Значи те ще търсят 5 депутата, за да станат 121 – да купят или притиснат със зависимости, или да отсъстват 10 народни представители и да докарат кворума до 130.

Тогава те могат да реализират правителство на малцинството и да управляват. По този начин обаче те не могат да стопират реформите за съдебната система, защото те всички са „за“, но като влязат по същество ще видите колко много препятствия ще има. Механизмът за разследване на главния прокурор по думите му е имитация на активност заради страховете от зависимостите на хора като Бойко Борисов“, коментира Осман Октай.

В ПГ на ГЕРБ, на ДПС, на БСП и на „Има такъв народ“ има достатъчно много хора, които са замесени в политико-олигархичните кръгове. България се управлява по модела на мафията и отгоре стоят мафиотите, които координират обслужването на тези задкулисни играчи. Това каза политическият анализатор Осман Октай в предаването „Нюзрум“ на „Фокус“.

Промяната на политическата система няма да дойде с хората, които са начело на властта днес, смята той. „Хора като Атанас Атанасов, Христо Иванов трябва да отстъпят на младото, необременено поколение в тази битка. Трябват млади, енергични хора, без зависимости, за да отвоюват държавата в следващите 5-10 години“, каза Осман Октай.

Според него нови избори сега не са добър вариант, но най-вероятно ще се стигне до такива през септември. „Тогава някои хора като Бойко Борисов и Делян Пеевски ще останат без имунитет – да му мислят! Затова те правят всичко възможно да реализират мандата на Бойко Борисов“, обясни политическият анализатор.

По думите му България се намира в изключително тежка ситуация, а държавността е в разпад. Тази ситуация според Октай изцяло обслужва намеренията на президента да прокара президентско управление в България. „Днес виждаме, че гражданите намразиха демокрацията и правовата държава, защото не вярват в институциите. А институциите – от малкото кметство, през малката община до областния център, са абсолютно превзети и обслужват олигархичните кръгове от местните феодали до върха“, посочи той.

Войната в Украйна по думите му допълнително е осветила зависимостите в държавата. „Ние се превърнахме в много важна натовска логистика като граница на Черноморието и това изнервя всички агенти на влияние в България на Путин и на Москва и всички олигархични кръгове, подвластни на тези зависимости в Москва“, заяви Осман Октай.

https://frognews.bg/