27.07.2024

Как се бори “Магнитски“ превантивно? След първите санкции по “Магнитски“ у нас през 2021, когато бяха ударени близкостоящи до тях лица, братя Домусчиеви започват операция по спасяване на имиджа си в САЩ, която завърши със залавянето на техния кораб“Верила“ на ирландските брегове с цяла планина от кокаин.

Избелването за близо 5 милиона долара беше почернено от половин тон снежнобял чист прах.

С името само на олигарха Кирил Домусчиев, без да броим отделно брат му – олигарха Георги Домусчиев, са свърани огромни суми за лобизъм във Вашингтон.

Регистърът извади 26 плащания по договори на Кирил Домусчиев (21 съвместно с брат му) за 2 160 000 долара. За 2 години. Средно по милион и отгоре на година. Не потърсих справка и за някоя от многобройните им фирми, за които също е възможно да имат договори.

Какво търсех ли? – Сумите за лобизъм в Конгреса на САЩ – в Палатата на представителите и в Сената.

Сумата от над 2 милиона не е показателна. Защото на 22 март мин. г. неговата фирма Huvepharma беше представена като най-новия член на Консултативния съвет към Президента на Търговската камара на САЩвъв Вашингтон. Причината – братята Домусчиеви присъстват в САЩ в 6 американски щата с 5 завода и 2 развойни центрове.

Предполагам, че след случилото се в Ирландия с кораба “Верила” тези суми за лобизъм неколкократно ще нараснат. Но и колкото да нарастват, никакви пари не са в състояние да изтрият случилото се.

Неизбежно ще последва отдръпване – не светкавично, немасирано, постепенно… Без публичен шум. Империята достигна върха си тази година, особено с посещението у нас през пролетта на експрезидента Бил Клинтън (като гост на Конфедерацията на работодателите у нас, председателствана от Кирил Домусчиев от 2014 г. насам)

Корабът с име на планина, която мнозина обвързват с перилни препарати („Верила”) ще затрие всичко постигнато досега. Неизбежно е. От върха пътят винаги е надолу.
“Sic transit gloria mundi”.

Григор Лилов, разследващ журналист, Фейсбук

https://otupor.com/