05.12.2023

Колко важен е този осъждан 21 пъти свидетел за прокуратурата? Познава ли се лично с главния прокурор Иван Гешев този свидетел? Този и още куп основателни въпроси задава МВР във връзка с криминално проявен и осъждан мъж. Според информация на Фрог нюз става дума за известния автокрадец Ивайло Серафимов.
В съобщение на вътрешното ведомство се задават още въпроси като например: Ползван ли е този свидетел за поръчкови дела, образувани от прокуратурата, свързани със заплахи за убийства на бивш премиер и главен прокурор? Давал ли е фалшиви сведения на бившия директор на „Вътрешна сигурност“ – МВР и настоящ прокурорски помощник във ВКП под формата на доброволен заявител, пожелал анонимност?

Според медийни публикации Серафимов се ползва като „анонимен“ свидетел за всичко, включително по делата за заплахи за живота срещу Бойко Борисов, Иван Гешев, както и по делото срещу Васил Божков. Твърди се, че говори това, което му нареди полицията и по-специално ГДБОП. Установено е, че е лъжесвидетелствал по делото срещу Златомир Иванов-Баретата. Явява се и „дежурен“ в показанията по казуса с побоя над журналиста Слави Ангелов.

От МВР уточняват още подробности около този казус:

На изслушване вчера в парламентарната комисия вътрешният министър Бойко Рашков не е споменавал, че лицето, причинило катастрофата, е защитен свидетел с осигурена охрана от прокуратурата.

От разпространеното съобщение възникват редица въпроси. Изказването на министъра на вътрешните работи беше около 17 часа пред депутатите.

Защо прокуратурата реагира на несъществуващо изказване и обвинява в лъжа министъра на вътрешните работи за нещо, което той не е казвал?

Как за по-малко от 1 час в извънработно време прокуратурата успя да провери във всички прокуратури в страната дали предполагаемият извършител на катастрофата е свидетел или не?

Това не трябва ли да го знае само съответният наблюдаващ прокурор?

Това реакция на „гузен негонен бяга“ ли е от страна на държавното обвинение?

По време на изслушването в парламента изрично беше уточнено от министър Рашков, че има други случаи, в които прокуратурата разпорежда на МВР да охранява свидетели, които са осъждани и с криминално минало. Беше представен пример за такъв случай, при който с поредица от постановления на прокурори от Специализираната прокуратура се охранява свидетел с 21 присъди и с десетки регистрации.

На същия през годините назад са издавани разрешения за притежаване на огнестрелно оръжие, въпреки богатото му досие. Лицето се използва от прокуратурата за „дежурен“ свидетел по редица дела, повечето от тях не приключили и до момента. Въпросното лице е свидетел по досъдебни производства като побоя на журналист от в. „24 часа“, по дело за убийство, по дело за измама и други.

Лицето е осъждано 21 пъти за извършени престъпления от общ характер. По време на охраната му лицето се отклонява от указаните мерки, посещава дискотеки и нощни барове, пътува за празници в съседни държави и извършва много други нарушения на правилата за охрана. За всички тези действия служителите на МВР са изготвяли докладни записки, които са докладвани на съответните прокурори. Въпреки това охраната му не е отменена. До 13.04.2022 г. за охраната на това лице МВР е похарчило 397 296 лева. Служебните патрули, охранявали този важен за прокуратурата свидетел, са изразходили 4680 литра гориво.

https://frognews.bg/

%d bloggers like this: