23.07.2024

 

През шейсетте години на миналия век тази книга беше най-търсената в антикварната книжарница на улица Солунска. В продължение на 640 страници, швейцарският професор Август Форел, обясняваше значението на сексуалната практика за хармонията в човешките отношения. Аз бях намерил тази дебела книга в един таван на нашата кооперация и след като я пласирах в антикварната, без да я прелиствам дори, поканих на вечеря в „Руския клуб“ една приятелка от френската гимназия. „Свалянето“ беше нещо обикновено, естествено и желано, както от мъжете, така и от жените. Единственият проблем беше „терена“.

Във Франция по това време нямаше пазар за сексуална литература. По плажовете на Сен Тропе, от понеделник до петък жените нямаха задръжки. Те се разхождаха без сутиени, а в някои клубове, част от посетителите бяха „както ги е майка родила“. През почивните дни, хиляди зяпачи от провинцията нахлуваха, но Бриджит Бардо и Христина фон Опел бяха достъпни само в еротични списания по будките.

Годините се изтъркаляха като топки в „Bowlig » пътека. Модата и обичаите се промениха. Бриджит остаря. Панталони заместиха „Минижупите“. Секс – символите изчезнаха от кориците на списанията. Заместиха ги политици, спортисти и наркотрафиканти с белезници. Улиците опустяха. Вместо безгрижно разхождащи се млади хора, които търсят запознанства, минувачите се оглеждат и бързат да се приберат у дома. Балове и танцови забави – няма. В дискотеките е мрачно. Музика без съдържание гърми, а прожекторите пречат на зрението на танцуващите. Как ще харесаш някой без да го виждаш?

Интернет вместо да свърже хората, ги откъсна от най-важното в сексуалния живот – физическия контакт.

В последно време френските медии публикуват тревожни проучвания. Сексуалният апетит на обществото като цяло е в рецесия! И то във всички възрастови групи. Най-динамичната по принцип, тази на младежите между 18-24 години в последните 12 месеца, 28% от тях са били на „сух“ режим. Този внушителен процент е 5 пъти по-голям от 2006 година например. Подобна е разликата в групата на 40-50 годишните. През 2023 година 43% от тях декларират, че са изпитвали сексуално удоволстве 1 път в седмицата, докато през 2009 година цифрата е 58%. По желание или по задължение „лягат“ омъжените съпруги? 52% от тях признават, че го правят само от чувство на дълг. Липсата на сексуален апетит расте в някои семейства до степен на пълно Въздържателство. Членовете на тази група признават, че платоническата любов им е достатъчна.

Всички запитани сочат за виновник за отказа на единият или на другия партньор от „креватна гимнастика“ в даден момент, е телевизионния екран или сматфона. За жените това е поредния сериал, а за мъжете – много важен мач.

Медийната тревога, която свирят социолозите актуална! Прирастът на населението на Франция и на цяла Европа не е задоволителен. Без сексуален динамизъм той няма да се подобри. Не са телевизионните сериали и мачове, които ще спомогнат.

Според професор Фогел, сексът има и социална функция. Той играе важна роля в благополучието и преуспяването на хората. Написал го е още преди 100 години!

Божидар Чеков