23.07.2024

Поредното разкритие за скандалната далавера с “кралицата на винетките” и имотите на Асен Василев и Даниел Лорер окончателно погреба имиджа на “Промяната” като нещо чисто, ново или модерно. Вече няма никакви съмнения, че става въпрос за същите далавери, дребни сметки и принципът “кой както се уреди”. Едно друго нещо започва да изпъква – вече няма как да има никакви съмнения, че промяната са чужденци, които говорят на български. Не е повод за гордост, но лично аз не считам за възможно българин да е толкова некадърен в далаверите и схемите. На промяната схемите им са глупави, смешни и без никакъв финес

Как ще се очаква промяна от хора, които дори не могат да въртят схеми интелигентно? Разбира се, че не предпочитам хората на власт да могат да си крият схемите и на теория е по-добре схемаджиите да са некадърни, за да се разкриват, но пък от друга страна чистата глупост също е проблем.

Винеткагейт, за който писа bird.bg е потресаващо прост. Една жена взима гарантирана 7% комисионна от всяка винетка. Същевременно един друг човек поддържа системата за още милиони. Правят се някакви заявки за промяна на системата, но това не се случва. Същевременно бившата фирма на Асен Василев, все още регистрирана на офшорка, която е негова лична собственост, получава иск от американски гражданин за 5 милиона лева. Обаче чудо на чудесата – още преди месеци имотите, към които този американски гражданин би могъл да предяви иск, са закупени за милиони от хората с винетките. И още едно чудо – парите се изпаряват и когато идва време за разплащане, американският гражданин има само 561 хиляди лева от 5-те милиона.

Тъй-като отдавна не се впечатлявам от далаверите на промяната, първият въпрос, който ми хрумна не беше “как е възможно да се занимават с далавери”. Първият въпрос беше – как е възможно да са толкова глупави в далаверите!? Това не е първият път, през който фирмата на Василев има проблеми с държавата. Колегите от bird.bg вече са писали за 30 хиляди лева задължение към НАП. Половин година след това, не са направили нищо да си прикрият следите. Не само това, ами още преди месеци те също така съобщават, че Асен Василев е собственик на офшорката, която е собственик на задлъжнелите фирми. Месеци след това, докато вървят съдебни дела и сенчести сделки, Асен Василев все още продължава да е собственик на тази офшорка!

Наглост, разбира се, е едно от обясненията – вярата, че законът за тях не важи. Чиста глупост е друго.

Схемата на Лорер също е потресаващо проста – купува през 2022 имот за 352 хиляди лева, продава го през 2023 за 1,8 милиона лева. Без посредници, дори в лично качество на собственикът на фирмата, която взима 7% от винетки. Няма никакъв опит да се прикрие нищо. Името на Лорер гордо стои до сделките.

Всичко това е от самото начало на промяната. Всяка далавера беше такава. Финансирането от собственика на “Еконт” в замяна на министерството на транспорта и последващата мистериозна хакерска атака, която затвори БГ пощи за месец и нещо, при което масово услуги се прехвърляха на Еконт. Схемите с на Киро гражданството, при което той беше в грешка от чиста глупост и нямаше как да се скрие, но се шишалкавеше с месеци. Пазаруването на депутати от ИТН за да спасят коалицията си с БСП. Всичко, до изтичане на запис, в който открито говорят за “посолството” и други подобни. Една статия няма да стигне за историята на глупавите далавери на промяната, така че ще се надяваме на бъдеща книга.

Трябва да признаете, че ще стане страшна комедия след години.

Автор: Виктор Блъсков

trud.bg