15.04.2024

Преди дни, в изблик на откровение, американския посланик в София н.пр. Кенет Мертен, който пристигна у нас преди повече от година с ясно дефинираната цел да се бори с руското влияние в България, заяви буквално следното:
„Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички партньори да работят заедно и да намерят добро решение. Много сме доволни от прогреса, който страната направи през последните девет месеца. Надяваме се, че този прогрес ще продължи и няма причина да не продължи, след като бъде сформирано ново правителство след изборите“.

Изказването има програмен характер и очевидно цели да начертае перспективата на плановика на т.нар. „сглобка“. С две думи г-н Мертен обяви, че след изборите ни е предвидил още от същото, след като „публично е окуражавал“ намесниците си да не се карат и да работят заедно в изпълнение на целите и задачите, които губернатора им е поставил!
Според американския посланик няма особенно значение за кого българите ще гласуват на тези избори, защото в крайна сметка властта отново ще бъде дадена на „неговите момчета“, предвождани от щатния му доносник Христо Иванов, който е и аватар на любимия на посолството олигарх Прокопиев.

Представяте ли си ако друг посланик си позволи подобен цинизъм и заяви това, което г-н Мертен обяви публично пред целокупния български народ, какъв вой ще се надигне в средите на индоктринираната жълтопаветна общност и партийните национални телевизии на т.нар. „промяна“? Само си помислета какво ще ни чуят ушите ако например Елеонора Митрофанова – посланик на Руската федерация се опита публично да даде указания какво точно трябва да се прави след изборите и кой с кого да се „сглобява“?
Великите сили винаги са оказвали определено влияние и натиск над по-малките и слаби държави, но поне досега у нас това някак си се вършеше с „кадифени ръкавици“ и задкулисно. Явно този подход е загърбен и маските са свалени – вече дори не се опитват да прикриват унижението и слугинажа, които родните политици са принудени да търпят в името на това да бъдат част от самозабравилия се корумпиран „елит“. Тъжното е, че повечето дори се гордеят с това, че са първи виночерпци на една или друга външана сила и респективно на найният представител в България, като в случая хегемона премина всякакви граници на благоприличие и дипломатическа етика. Лицемерието и двойните стандарти са превърнати в норма и мнозина започнаха да свикват с това и дори го приемат за нещо напълно нормално и естествено. Това е новата политическа реалност и тя се представя на обществото ни като неизбежна и безалтернативна.

Една уважаваща себе си държава би потърсила сметка от този посланик и би изискала официално разяснение на думите му. Тук обаче цари само и единствено див възторг, че началника пак ще пусне във властта шепа измамници и откровенни некадърници – и то през задния вход.
Важното е, че на г-н Мертен много му е харесало как се развиват процесите в България през последните девет месеца и той нарече разпада, безвремието, пълната политическа профанизация и цинизма, на който всички сме свидетели „прогрес“! Нормално е от гледна точка на държавата, която Мертен представлява, управлението на Денков и компания да му допадне и това не е учудващо, като се има предвид, че се взеха редица антибългарски решения, които обслужиха изцяло американския интерес. Парламентът гласува 30 милиарда за американската „Уестингхаус“, която някой ден евентуално ще построи нови ядрени мощности. Депутатите от мнозинството подписаха празен чек на една консултантска фирма, която тепърва ще сондира възможностите на площадката в Козлудуй да се прави нещо. България преведе 4 милиарда за стотина бронирани машини за пехотата, които ще бъдат доставени някога, а може и да бъдат дирктно дарени на любимата Украйна от някой министър като Тагарев, който бе един от най-лоялните слуги на американския военно-промишлен комплекс през тези паметни за България девет месеца, за които Мертен милее. Не на последно място, негово превъзходителство сигурно е силно впечатлен от скромността и приличието на любимото му правителство за това, че никой никога не си позволи да попита къде са бойните самолети, които България плати авансово и може би никога няма да получи. Такива управници много се харесват на Мертен и началника му Байдън – скромни и отнасящи се с разбиране, които не си искат парите и чинно изпълняват напътствията.

С две думи, хаосът, безвремието, упадъка, ширещата се корупция, беззаконието и унижението, на което е подложена България много харесват на г-н Мертен и той няма да спира да „окуражава“ т.нар. „български партии и политици“ да продължават бодро в същия дух. Човекът се чувства отлично сред лакеи, които се надпреварват кой да го обгрижи и обслужи, за сметка на народа и държавата ни. Като разбира се, кулминацията на „прогреса“, за който генерал-губернатора говори ще бъде вкарването на страната ни във войната срещу Русия, която е основен и приоритетен „проект“ на семейство Байдън и криещата се зад него „дълбока държава“, чийто представител е Демократическата партия в САЩ. И ако някой като Борисов например или друг политик, все пак откаже да бъде „окуражаван“ и реши да се еманципира от прогресивната линия на „началниците“, моментално името му ще лъсне в списъка с корумпета, който администрацията на САЩ използва за бухалка и основен метод за „мека“ принуда, която господата наричат „окуражаване“ и „насърчаване“…… Подчинението се награждава с плячката, която компрадорите поставени начело на България безнаказано прибират! Ето ви демокрация и правова държава и на който не му харесва може да стои отстрани и да се маргинализира на спокойствие, докато прогресивните „добри сили“ го облепят с всевъзможни етикети – на никой не му пука. Обществото ни отдавна е изтръпнало и сетивата му са притъпени до такава степен, че е изпаднало в нещо като будна кома.

Страхил Ангелов