23.07.2024

Ветропаркове в морето, вместо строеж на Втора атомна. Това сътвори Сглобката в парламента вчера, като прие съответния закон на първо четене.

И докато Украйна, окървавена в 2-годишна война, планира да започне нов ядрен проект – 4 нови рекатора още тази пролет, „енергетиците“ от Сглобката се емнаха да лобират за мегаломанските си ВЕИ проекти в Черно море. Че даже ги нарекоха и „базови“ – демек заместващи тецовете мощности. За депутатина Ивайло Мирчев говоря, изтъпанил се като един Чингиз nан на парламентарната трибуна да ни обяснява как вятърните паркове нямало да се виждат от туристите на брега, тъй като щели да бъдат доста навътре в морето. Даже до 60 км навътре, което очерта неговата собствена граница на самозабравил се невежа. 12 морски мили е българската акватория. Отделно от това – на какви дълбочини си ги представят Мирчев и компания тези ветропаркове и как ще им излезе сметката на инвеститорите е много сериозен въпрос.

Тук не става въпрос просто за невежество, а за лобизъм, за яки комисиони, които ще ни излязат през носа веднага щом тия 1600 МВт се включат в енергийната ни мрежа. Аритметиката е проста – инвестицията се избива през сметките ни за ток, оттам се вдигат цените на всички стоки и ние ставаме още по-бедни и зависими.

Антинародната и проинфлационната политика на Сглобката в действие.

Оставка!

Нора Стоичкова

duma.bg