23.04.2024

Борисов иска евентуално по-бързо да свърши този парламент, за да продължи да управлява както си знае – да ни тласка встрани от избраната евроатлантическа посока и да продължи да се бори за мир в Украйна, което без да даваш оръжия на Украйна, означава мир с победа на Русия. Това каза в предаването ”Лице в лице” по БТВ преподавателят в Софийския университет ”Св. Климент Охридски” проф. Калин Янакиев по повод скоростното свикване на новия парламент от страна на президента Румен Радев.
Групите в парламента са разпределени така, че е много трудно да се постигне каквото и да е разбирателство. Но избирателите не гласуват за политическите партии, за да се разберат, а за програмите и визиите им. А те са доста различни и същевременно техните избиратели са сравнително равноправно разпределени. Гласувалите за ПП-ДБ съвсем не са гласували да се разберат с Борисов и с неговите депутати, като този който беше сниман с торта с петдесетолевки и някаква красива депутатка, която от избори на избори покачва своите преференции, заяви проф. Янакиев.

Ако Борисов искаше да постигнат някакви договорки, трябваше да направи стъпки, а след изборите той направи излючително войнствена пресконфеернция. Ясно и отчетливи каза, че предишното правителство е счупило държавата и сега трябва да се съюзи с него. Как ще стане тази работа? Когато говори, че ПП и ДН са непримирими и чертаят червенни линии, той също чертае червени линии – по време на цялата предизборна кампания говореше за парапети, кристали и т.н, посочи университетският преподавател.

Въпросът е има ли евроатлантическо мнозинство и ГЕРБ достатъчно евроатлантическа партия ли са. Интересно ми е, ако има коалиция и Борисов е премиер, а военнопрестъпникът Путин кацне в София, ще го арестува ли. Мисля, че Борисов ще остане в ступор, добави той.

ГЕРБ имат по-солиден електрорат. ГЕРБ дори да направи коалиция с БСП и ДПС, избирателите им няма да напуснат своя лидер, защото голяма част от електората представлява градена 10 г. клиентела. Само че избирателите на ПП и ДН са съвсем друга пиеса, те са претенциозни и капризни. След 3 г. неспадащо усилие на голяма част от българското население ГЕРБ да изпадне от властта, коалиция с ГЕРБ няма да бъде простено от електората на ПП и ДБ. Какво драматично има в това, че след като това е волята на българските избиратели пак и пак ще ходим на изборите? Това е воля на избирателите. Политиците са нещо, което хората избирате, те не падат от небето, отбеляза проф. Калин Янакиев.

Тревожното е, че у нас се появи една група фашизоиди, които гласуват за една проруска партия, която се качва на вълните на обществените фобии, произвежда обществени фобии и се заканва с тоталитаризъм, ако вземе властта. Струва ми се, че и „Възраждане“ биват употребявани по един изключително лукав начин. Както преди Борисов ни „пазеше“ от комунистите, сега иска да ни „пази“ от „Възраждане“. Мисля, че трябва да се гледа по-спокойно на тази партия. Тогава акциите им ще падат, коментира проф. Янакиев.

Не ми иска демократичните партии в България да бъдат руинирани. А това се с случва с тези, които са се прегърнали с Борисов. Не трябва да се действа паникьорски – „давайте, че ще дойде „Възраждане“. Не, няма да дойде „Възраждане“, никога няма да имат 50+1% в парламента, каза още университетският преподавател.

https://frognews.bg/