29.03.2024

И на глупаците вече им стана ясно, защо китайците допуснаха у дома си Урсула фон дер Лайен. Все пак не бяха я поканили, тя се натрапи да ходи на гости, след като бе наговорила какви ли не гадости преди това за домакините. Приеха я само за да й покажат мястото. И мястото на целия ЕС. Без да слушат нейното бърборене, не я оставиха да присъства до основната част от преговорите. А в края на „посещението“ тя си замина инкогнито, като най – обикновен пътник. ( По това време беше подложена на унизителна проверка на терминала на летището в Пекин) С проверка на багажа и на паспорта и. Да не би да е фалшив двойник на истинската фрау? Защото тук идват всякакви хора и тогава лъжиците от масата изчезват.

Китайците са майстори в унижението. И то на езика на знаците. Фрау никога няма да забрави това, тя е отмъстителна, но безсилна. Нейното посещение показа на целия свят, че ЕС не трябва да се приема на сериозно. Това е празно пространство, симулакрум.

Опитът на Китай да се облегне не само на Русия, но и на Европа, начело с Франция, в конфронтация със САЩ ще бъде точно наполовина успешен. И то в частта, която касае Русия. Посещението на френския президент Еманюел Макрон в Пекин само на пръв поглед подсказва друго. Когато САЩ тропне с крак, всичко отново ще си дойде на мястото. Но Си нямаше как да не опита, дори знаейки предварително, че няма да има голяма полза и Европа, изцяло под контрола на САЩ, едва ли ще се осмели да разклати лодката.

Всичко ще се ограничи до поредицата от гръмки изказвания на Макрон, които ще приключат веднага след вразумителните крясъци от Вашингтон. Не е за първи път.

След пътуванега до Пекин Макрон вероятно ще бъде сменен. Човекът се разбунтува сериозно. Защо ли, изведнъж си спомни за отхвърлянето на екстериториалността на долара, за стратегическата автономия на Европейския съюз от САЩ и нежеланието да бъде въвлечен в конфликта с Тайван? Тоест с един удар той постави под въпрос ключовите инструменти на американското влияние в Европа. Остава само да окачи портрета на Путин в двореца си, за да е пълна картинката …

Всички отговори трябва да се търсят в неформалната среща на Макрон със Си в Гуанджоу, където представителката на ЕС фон дер Лайен демонстративно не беше поканена, така че дамата гинеколог с грубото си подчинение на подписания във Вашингтон дневен ред да не развали дневния ред, необходим за лидерите на двете страни в поверителния им разговор.

Светослав Атаджанов