23.07.2024

ПУТИН ПРЕДУПРЕЖДАВА

Държавността на Украйна е застрашена. Русия няма да се откаже от своите придобивки.

Алексей Арестович, моят любим напоследък коментатор за Украйна, наскоро каза, че ако си страна, съсед до Русия, ще трябва да си приятел с Русия, иначе ще станеш част от Русия.

Това е вярно исторически и е вярно също и днес. Русия е голяма и мощна държава. Те нямат причина да търпят тези, които са им врагове.

Нито една могъща държава не е била нападана от своите съседи. Както отбеляза Арестович, никоя страна не може да толерира враждебна страна на границите си.

Той нарече това „технически невъзможно“. Спомнете си, че Украйна говореше за разполагане на ядрени оръжия на НАТО, което беше последната капка преляла търпението на Путин.

Руснаците сега говорят за връщане на Галиция на Полша, като същевременно запазят източната част на страната към Русия и просто напълно премахват държавата Украйна.

Политолози считат, че така наистина е по-добре за всички. Доколкото изобщо съществуват „украински“ хора (идеята за „украинска идентичност“ е теория, към която малцина се придържат), те са неруснаци, защото предпочитат да бъдат управлявани от Полша.

Така, че да изберат – Или са руснаци, или поляци. Това е просто елементарен здрав разум.

Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че държавността на Украйна може да претърпи „непоправим удар“, ако войната продължи, а Русия никога не може да бъде принудена да се откаже от постигнатото.

Путин направи своите телевизионни коментари ден след като Швейцария се съгласи да бъде домакин на световна среща на върха по искане на украинския президент Володимир Зеленски.

Путин отхвърли „така наречените мирни формули“, които се обсъждат на Запад за Украйна, и това, което той нарече „забранителни изисквания“, които те включват. Той каза:

„Е, ако не искате да преговаряте, тогава недейте!“. „Сега е напълно ясно, че не само украинската контраофанзива се провали, но инициативата е изцяло в ръцете на руските въоръжени сили. Ако това продължи, украинската държавност може да претърпи непоправим, много сериозен удар.”

Путин каза, че разговорите за преговори са „опит да ни принудят да се откажем от постиженията, които постигнахме през последната година и половина“. Но това е невъзможно. Всички разбират, че това е невъзможно.”

Всички разбират. Русия печели. Окопаха се. Украйна губи толкова зле, че се говори за набиране дори на жени, а западното „решение“ е да продължи да изисква безусловна капитулация от Русия?

Това е напълно безумно и нелепо и е възможно само защото американските политици са загубили представа какво се случва по света.

Светослав Атаджанов