01.03.2024

 

А първата крачка е осъзнаването на проблема от хората, които избират.

„Политическата прослойка в България няма никаква връзка с реалността. Нито с външните процеси, но много по-лошо – нито с вътрешните. Последните дни на Парламента, както и днешната церемония по встъпване в длъжност на поредното служебно правителство на Президента показват много отчетливо този извод.

Тези хора, цялата прослойка, която включва и президентската институция, са скъсали отдавна връзката с ежедневието, което самите те влошават.

България няма проблем с институциите сами по себе си, има проблем с представителността. С хората, които достигат по един или друг начин до онова ниво, което ръководи държавата.

Нивото е твърде ниско, а ежедневната цена за влошаването на стандарта на живота не е най-големия проблем. Трудното вече започна. Най-големият проблем е, че унищожават пътя към бъдещето.

Част от тези хора са същите, които участваха в затварянето на училища, детски градини, осакатяването на държавата като икономическо влияние и т.н. А техните приемници са още по-ниско ниво. Те са продукт на същата срината система на ценности и образование.

Пътят напред е възможен, а първата крачка е осъзнаването на проблема от хората, които избират. След това идва неговото решение – настоящата политическа прослойка трябва да бъде сменена. И тук е осъзнаването по кой път да стане – изборен или революционен. И въобще има ли енергия, за който и да е от двата.

Едва след това трябва да започнем да изграждаме силна държава върху основите на миналото – без да го забравяме или отричаме, а да използваме това, което е полезно. Световното време и буря показват този необходим път – за нуждата от силна държава.“

Станислав Бачев