01.03.2024

Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен българското.

Преди 145 години на днешната дата възкръсва България. Днес за втора поредна година посрещаме празника, когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно освобождаваха Родината ни. Това е и наша болка. Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем.

Това заяви президентът Румен Радев с своето празнично слово по повод отбелязването на 145 години от Освобождението на България. Словото му прозвуча много остро и критично към днешните политици.

„Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загръбиха нашите сънародници край Вардар. Други превръщат чистата и свята република на Апостола в безотговорен политически театър, а театъра – в политика“, посече Радев напъните на десницата да пратим цялото си въоръжение в Украйна.

Държавният глава не подмина и опитите за пренаписване на историята ни: „Войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката. Тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, опълченци, будители, строители на съвременна България възкресиха Родината. Те пишеха история. Наш дълг днес е да я опазим от безродници и осквернители“.

Ето я и цялата реч на държавния глава по случай националния празник:

Скъпи съотечественици,

Преди 145 години на тази дата възкръсва България. Армията на руския император Александър Втори, съкрушава Османската империя.

За втора година посрещаме празника, докато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно са освобождавали Родината ни. Това е и наша болка.

Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен българския трибагреник.

Преди век и половина възрожденците се захванаха да градят новата българска държавност. Стожерите на Нова България са просветата, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ в Мизия, Тракия и Македония.

Днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки. Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загръбиха нашите сънародници край Вардар. Други превръщат чистата и свята република на Апостола в безотговорен политически театър, а театъра – в политика.

Скъпи съотечественици,

Войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката. Тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, опълченци, будители, строители на съвременна България възкресиха Родината. Те пишеха история. Наш дълг днес е да я опазим от безродници и осквернители. Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме. Нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България.

Затова днес отдаваме почит на нашите национални герои, на войните от армията на царя-Освободител и на всички онези, които век и половина градиха и бранеха България.

Благодаря на всички вас, които с присъствието си днес отстоявате историческата истина.

Честит празник! Да живее България!

В тържествата в София участваха Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената проверка (заря) е бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски.

На площада бяха изнесени и посрещнати с почести знамената-светини.

Основните празненства са в столицата, а чествания има във всички градове в страната.

epicenter.bg