19.04.2024

Посещението на българската делегация в САЩ, за съжаление, може да се третира като дипломатически гаф пред очите на целия свят. Така коментира визитата на българска делегация отвъд Океана дипломатът Валентин Радомирски, посланик и участник в официалната делегация, приета от президента Джордж Буш-младши през 2008 г.

„Първо, очевидно не бяха дадени срещи на подходящо ниво за предвидените в първоначален вариант участници в делегацията. Не се разбра какви въпроси ще обсъждат на тази визита. Подчертавам, че визитата не е официална – защото нивото е различно – „президентът на САЩ се среща с българския президент“, това са официалните, другите са работни посещения. Този гаф предполага липса на координация на българските институции“, коментира Радомирски.

Той припомни, че по онова време подготовката е продължила 6-8 месеца и „се събираха съветници на 4 ведомства – президентство, МС, МВнР и парламента“.

„Всичко се съгласуваше в съответствие за националните цели за следващия период – кой къде ще отиде, кой откъде има покана. През 2008 г. се подготвя визитата около 8 месеца. Отсрещната страна дава дати, на които ще ни приеме. Това, което липсва в сегашната визита е, че нямаше никакви споразумения за подписване. Не се прави така още при обявяване на програмата пролича, че няма документи за подписване и не е съгласувано с МВнР. При нас външен министър бе Ивайло Калфин и тогава подписа споразумение с министъра на вътрешната сигурност на САЩ за безвизово пътуване“, разказа дипломатът, участник във визитата през 2008 г.

Радомирски коментира, че комплексният подход на това правителство липсва и това проличало още при подготовката на посещението. „Предложението, започвайки с договора на ПП с лобистката фирма, е че се преследват не национални цели, а лични, котерийни и в най-добрия случай партийни цели“.

„Аз съм първото поколение български мъже, което не е воювало и ние забравихме да се борим за мир. Първото, което трябва да прави България, е да се бори за мир. Това не означава, че трябва да се подчиняваме на идеологеми на едната или на другата страна. Първо, защото не се знае в каква ситуация ще бъде Европа“, препоръча Радомирски.

И допълни: „Говори се за реформа на ЕС, тя добра ли ще е за малките или средните страни, каквато е България, или за по-слабите икономически, каквато е България.“

„Нашата външна политика трябва да бъде насочена към предотвратяване на опасности при най-лошия вариант на развитие на международната обстановка за съществуване на нашата държава. Не знам какво прави нашата външна политика, но не виждам резултати“, заяви Валентин Радомирски.

narod.bg