13.06.2024

Съперничество между ученици от 5-ти клас в елитното 138-мо софийско училище ескалира. Причината – неправомерна намеса на родител на едно от децата, което дори не е замесено пряко в скандалите. Бащата – прокурорски шеф, вдигнал по тревога полицаи от Първо полицейско управление в София и лично отишъл в училището, за да „раздава правосъдие“.

В началото на учебната година започва съперничество между две момчета от пети клас на 138-мо СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“, намиращо се на гърба на Първо полицейско управление в кв. Гео Милев. Децата често спорят и се карат в междучасията, като взаимно се обвиняват в причината за конфликта. В изясняването на ситуацията се намесват и родителите, като всяка от страните вини другата.

Така на 15 декември в училището се събират родителите на двете спорещи момчета. По късно към тях ще се присъедини и бащата на ученичка от същия клас, който се оказва заместник районен прокурор на София. Докато родителите на момчетата обсъждат с ръководството на 138-о напрежението в класа, директорът на училището получава обаждане, че момчетата за пореден път са се спречкали и взаимно си нанесли удари.

Докато изясняват ситуацията, в училището пристигат двама униформени, идва и линейка с екип на Спешна помощ. Училищното ръководство установява, че няма пострадали при поредната кавга, което се потвърждава и от преглед на училищната медицинска сестра.

В този момент в училището пристига и Борислав Георгиев, заместник районен прокурор на София, който иска да види дъщеря си. Георгиев обяснява, че детето му се е обадило разплакано и той пратил полицаите по сигнал за насилие.

На място в учебното заведение пристига и инспектор от Детска педагогическа стая, а от отдел „Закрила на детето“ на Столична община започнали да звънят на директора на училището. С други думи – обаждането на прокурора е задействало цялата властова машина, но както ще се разбере напразно.

Прокурорът и родителите на едно от момчетата винят другото дете и неговите родители, че от месеци са причина за напрежението в класа. Стига се дотам, че макар да няма нужда от допълнителен преглед, защото детето е без наранявания, „пострадалото“ момче е откарано в „Пирогов“ за издаване на медицинско. Инспекторът от Детската педагогическа стая на Първо полицейско управление пък изисква родителите на „побойника“ да се явят за обяснения.

Междувременно прокурорът пък вини една от учителките на малките деца, че отрича да е била обиждана и дори псувана от нарочения за изключване от 138-мо училище петокласник. Самата учителка е възмутена от поведението на магистрата, който й приписва твърдения, които тя не е отправяла. Жената се чувства неловко, защото е на възраст и държи името й да не бъде замествано в спорове между родители на учениците.

Записите от камерите в училището показват, че сблъсък между децата е имало, но той не е почнал по вина на момчето, нарочено от прокурора, а тъкмо обратното, от другото дете, което е пратено за медицинско свидетелство. Записите не показват душене между петокласниците, за каквото по-рано през деня е твърдяла малката дъщеря на магистрата.

Парадоксалното е, че този банален училищен конфликт става обществено достояние. На 18 декември в Новините на Нова телевизия е излъчен дори репортаж, в който прокурор Борислав Георгиев отново отправя твърдения, които нямат общо с реалността.

В крайна сметка се очертава ситуация, при която група родители, сред които и прокурор Георгиев, се обединяват и искат изключването на момче от училището, за което няма никакви доказателства, че е провокирало конфликтните ситуации. Психолозите са категорични, че подобно действие спрямо детето, може да се отрази крайно негативно на емоционалното развитие на ученика.

Наред с това бащата и майката на въпросното момче имат сериозни опасения, че като заместник районен прокурор Борислав Георгиев би могъл да влияе на проверката по случая, извършвана от полицаи от Първо ПУ. Според тях с поведението си и намесата по казуса Борислав Георгиев злоупотребява със служебното си положение.

Въпросът не е дали един баща трябва да защити детето си, ако то е в риск. Разбира се, това е пълно право на всеки родител. В конкретната ситуация обаче са налице две противоречиви твърдения – на родители на две момчета.

Намесата на прокурор Борислав Георгиев е нелогична, защото освен неговата дъщеря във въпросния пети клас на 138-мо училище има още близо 30-тина деца, но техните родители очевидно не ползват служебната си ангажираност, за да раздават правосъдие в училището. Какво е наложило именно магистрат да вдига под тревога полицейското управление, да настоява за медицинско удостоверение за душене на едно от децата, каквото оказва се не е имало.

Добре, че поне прокурор Георгиев не е тръгнал да раздава шамари на онези съученици на детето му, които той смята за виновни. Нещо, което друг магистрат в червена тога беше направил преди 6 години и с което стана печално известен в гилдията.

Работата на прокурорите не е да раздават улично правосъдие, а тъкмо обратното, да се стремят да са далеч от замесване на името им в подобни битови скандали, защото така дискредитират не просто себе си, а цялата магистратска общност.

narod.bg