27.05.2024

Стефан Динчев Янев е български офицер, държавник и политик. Той е вицепремиер и министър на отбраната (27 януари – 4 май 2017) в служебното правителство на Огнян Герджиков, служебен министър-председател (12 май 2021 – 13 декември 2021), министър на отбраната (13 декември 2021 – 1 март 2022) в последвалото редовно правителство на Кирил Петковкакто и председател на учередената по негова инициатива политическа партия Български възход от 19 юни 2022г.

Повечето кризи в страната са се задълбочили по време на работата на кабинета “Петков”. Такова мнение изрази бившият служебен премиер и настоящ лидер на формация “Български възход” Стефан Янев пред NOVA.

“Важна задача на това правителство, освен изборите, е да се подаде сигнал, че тези кризи могат да бъдат решавани сега и веднага”, заяви Янев.

Според него сред приоритетите на служебния кабинет трябва да бъде газовата криза. Той предложи и решение. “Трябва да се намери много добър преговарящ. Но трябва да се предвидят възможностите. Освен, че сега не получаваме газ от “Газпром”, а от други доставчици на по-висока цена, на базата на този договор има възможност да плащаме неустойки за неполучените количества. Трябва да се търсят други възможности за доставка, която да е предвидима”, каза Янев.

Пред новите служебни министри Янев постави и няколко въпроса: “Ние ли си спряме газа сами, или някой ни го спря? Защо газът беше спрян само на България и на Полша първоначално, а след това всички европейски държави успяха да получават същия този газ по условията на Русия? След като всички тези държави намериха този механизъм, защо ние не?”, попита бившият служебен премиер.

“Има редица въпроси, които стоят отворени за българското общество. Те трябва да бъдат изчистени с политическата ревизия, която ще направи служебният кабинет, а ако е необходимо, да се намесят и съответните специализирани служби”, допълни той.

Той пожела успех на служебния кабинет и поздрави президента за избора на министри.

Янев заяви още, че “Български възход” очаква решението на съда за своята регистрация като партия още следващата седмица.

„Партия “Български възход” търси нишата на съгласието, на общи идеи, на държавнически решения, които да помогнат на държавата да просперира”, каза още той.

https://trud.bg/

Състав на Софийския градски съд ще се произнесе по регистрацията на ПП „Български възход“ за предсрочните избори на 2 октомври в законоустановения срок от две седмици.

pogled.eu